Minder lang loon doorbetalen bij ziekte

12 oktober 2015 | Door redactie

Minister Asscher van Sociale Zaken komt met een voorstel om de loondoorbetalingsplicht bij ziekte voor organisaties met tien of minder werknemers te verkorten van twee naar één jaar. Het tweede jaar wordt dan doorbetaald door UWV, waarvoor werkgevers een sectorale premie betalen. Deze wijziging zal niet ingaan vóór 2017.

Minister Asscher wil de loondoorbetalingsplicht bij ziekte voor kleine werkgevers op de schop nemen om zo een drempel weg te nemen voor het aannemen van personeel. De loondoorbetalingsplicht is volgens de minister namelijk een groot risico. Als u tien of minder werknemers in dienst heeft, zou u op basis van het voorstel (tool) mee kunnen doen aan een vrijwillige regeling, waarbij u tijdens het eerste ziektejaar van de werknemer zelf het loon doorbetaalt en UWV tijdens het tweede ziektejaar het loon doorbetaalt. Voor deze collectieve verzekering betaalt u dan een sectorale premie. 

Voorstel komt voort uit rapport

Het kabinet wil hiermee de aanbevelingen volgen uit een groot onderzoek naar de positie van zzp’ers. Volgens de aanbevelingen uit dat rapport zou het UWV dan ook de re-integratieverplichting in het tweede jaar op zich moeten nemen. Het rapport stelt overigens ook dat de maatregel waarschijnlijk niet vóór 2017 ingevoerd kan worden door de benodigde wetswijzigingen. Minister Asscher wil deze aanbevelingen meenemen in de verdere uitwerkingen van de plannen. Hij gaat met ondernemersorganisaties in gesprek over het voorstel. VNO-NCW en MKB Nederland hebben positief gereageerd, maar vinden dat de wijziging eigenlijk voor alle organisaties moet gelden.