Minder salaris uitbetalen tijdens ziekte?

28 mei 2015 | Door redactie

Volgens de huidige regelgeving moet u een zieke werknemer twee jaar lang loon uitbetalen. Deze doorbetalingsverplichting is voor veel mkb-ondernemingen een grote belasting. Onder de politici van de Tweede Kamer is dit probleem niet onopgemerkt gebleven.

In de Tweede Kamer gaan stemmen op om de doorbetalingstermijn terug te brengen naar één jaar of om een uitzonderingspositie in te voeren voor hele kleine ondernemingen. Daarnaast moet u voldoen aan een re-integratieverplichting. Een zieke werknemer vormt, zeker voor een kleine onderneming, een flinke belasting. Veel ondernemingen zijn daarom huiverig om vaste werknemers in dienst te nemen.
Een meerderheid van de Kamer wil dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een alternatief plan komt om kleine ondernemingen te ontzien. Zo wil de VVD dat u werknemers alleen nog door moet betalen als de ziekte op de werkvloer is veroorzaakt.

Werknemers krijgen meer verantwoordelijkheid

In de plannen van de VVD moeten werknemers zelf bepalen of en hoe ze zich voor loondoorbetaling bij ziekte willen verzekeren. Zo komt er meer verantwoordelijkheid bij de werknemer te liggen. Uit onderzoek van de minister kwam naar voren dat maar liefst 45% van de ondernemingen moeite heeft met de verplichting van loondoorbetaling. Zo’n driekwart van de ondernemingen is verzekerd voor dit risico, maar dit is niet voor alle ondernemingen op te brengen.

Dringende vragen over de loondoorbetaling?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de loondoorbetaling, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!