Ook no-riskpolis voor doelgroep Participatiewet

16 februari 2015 | Door redactie

Sinds 1 januari 2015 geldt de no-riskpolis ook voor werknemers die onder de banenafspraak vallen. Dit betekent dat als u een werknemer in dienst heeft of neemt die bijvoorbeeld onder de Participatiewet valt en ziek wordt, u voor hem een Ziektewetuitkering kunt aanvragen bij UWV. U draait daardoor niet zelf op voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte.

U kunt aanspraak maken op de no-riskpolis als een zieke of arbeidsbeperkte werknemer (weer) ziek wordt. Normaal gesproken betaalt u dan gewoon het loon door op basis van de loondoorbetalingsplicht, maar door de no-riskpolis die geldt voor die werknemers, betaalt UWV het loon door. U vraagt in dit geval een Ziektewetuitkering aan die u verrekent met het loon. Dit jaar kunt u ook aanspraak maken op de no-riskpolis als u iemand aanneemt vanuit de banenafspraak die ziek wordt. Deze uitbreiding van de doelgroep van de no-riskpolis is tijdelijk, want in 2016 komt voor deze groep een wettelijke regeling. 

Tijdelijke doelgroep no-riskpolis

De werknemers die onder de banenafspraak vallen en nu ook onder de no-riskpolis vallen zijn:

  • mensen in de Wajong;
  • mensen met een WSW-indicatie;
  • mensen met een WIW-baan;
  • mensen met een ID-baan;
  • mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet 100% van het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.

Als één van deze werknemers ziek wordt, meldt u hem ziek bij UWV zoals u dat gewend bent. U moet dan bewijzen dat de zieke werknemer onder de banenafspraak valt, bijvoorbeeld met een verklaring van de gemeente of een beslissing van UWV. U moet de werknemer ook ziek melden bij de gemeente.
In het februarinummer van Bestuur Rendement kunt u meer lezen over de no-riskpolis.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!