Terugvorderen loon na inlichten werknemer

24 maart 2011 | Door redactie

Betaalt u een langdurig zieke werknemer onbedoeld meer salaris dan u formeel verplicht bent, dan kunt u onder voorwaarden het teveel betaalde loon terugvorderen. U moet dan wel eerst de werknemer inlichten over de fout. U mag pas salaris inhouden vanaf deze mededeling en dus niet met terugwerkende kracht. Dit is recent bepaald door de rechtbank in Utrecht.

Het ging in deze zaak om een zieke werknemer, die al langer kampte met gezondheidsproblemen en daardoor niet volledig inzetbaar was. Met de werkgever waren geen duidelijke afspraken gemaakt over haar nieuwe werk. Het was onduidelijk of de werknemer nieuw werk was overeengekomen of dat het ging om aangepast werk in verband met haar ziekte (passende arbeid).
Bij het uitvoeren van passende arbeid, is de werknemer wettelijk gezien nog steeds ‘ziek’ en blijft de teller voor de 104 weken loondoorbetalingsplicht lopen. De werkgever bleef het volledige salaris doorbetalen. In september 2010 kwam het bedrijf erachter dat het vanaf april 2010 maar 70% van het loon had hoeven betalen, omdat ze al 1 jaar ziek was. De werkgever wilde de vergissing geheel corrigeren en de 5 maanden 30 % te veel betaald loon inhouden. De werknemer vond dit niet terecht en ging naar de kantonrechter.

Vergissing werkgever

De kantonrechter in Utrecht gaf aan dat er veel onduidelijkheid was over de (aangepaste) werkzaamheden van de vrouw. Het was daarmee onduidelijk hoe lang de werknemer al ziek was. De werkgever mocht slechts het salaris inhouden dat de werknemer had gekregen nadat ze was ingelicht over de vergissing. Het was niet mogelijk om ook het salaris terug te vorderen vanaf april 2010, omdat de werknemer toen nog niet op de hoogte was van de gemaakte fout.
Rechtbank Utrecht, 14 maart 2011, LJN: BP7568          

Bijlagen bij dit bericht