Tweede Kamer akkoord met Verzamelwet SZW 2022

9 december 2021 | Door redactie

De Tweede Kamer heeft het voorstel voor de Verzamelwet SZW 2022 aangenomen. In het wetsvoorstel staan een groot aantal wijzigingen van wetten op het gebied van arbeid en sociale zekerheid.

Elk jaar verwerkt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) allerlei kleine wetswijzigingen in één verzamelwetsvoorstel: de Verzamelwet SZW. In de Verzamelwet SZW 2022 (pdf) zijn ook weer een aantal wijzigingen opgenomen die van belang zijn voor werkgevers. De Tweede Kamer is inmiddels akkoord gegaan met het wetsvoorstel.

Wijzigingen rondom instroomcijfers, no-riskpolis en eigenrisicodragerschap

Enkele punten uit de wet waar werkgevers van op de hoogte moeten zijn:

  • UWV maakt niet langer het WGA-instroompercentage van bepaalde categorieën werkgevers openbaar. De jaarlijkse instroomcijfers geven een werkgever nu nog inzicht in het resultaat van zijn inspanningen op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Voor de publicatie van de instroomcijfers moet een werkgever de gegevens over werknemers controleren. UWV mag vanwege de privacywetgeving de gegevens echter niet meer verstrekken.
  • De rollen en regels voor gemeenten en UWV rond de no-riskpolis en loonkostensubsidie worden beter op elkaar afgestemd.
  • Er wordt verhelderd dat UWV een voorschot op een WGA-uitkering kan verhalen op eigenrisicodragers.
  • De naam van Inspectie SZW verandert in de Nederlandse Arbeidsinspectie, afgekort tot NLA.
  • Flexwerkers krijgen sneller medezeggenschapsrechten.

De Eerste Kamer moet nog akkoord gaan met het wetsvoorstel, maar dat is een formaliteit. Op dinsdag 14 december wordt het voorstel afgedaan als hamerstuk (aanvaard zonder stemming). Het voornemen is om de verzamelwet op 1 januari 2022 in werking te laten treden.

Bijlagen bij dit bericht