Wachtdagen bij ziekte ook mogelijk bij minimumloners

9 september 2024 | Door redactie

Werkgevers mogen, onder voorwaarden, wachtdagen toepassen voor werknemers als zij ziek worden. Dat geldt óók bij minimumloners in het eerste ziektejaar. Dat geeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan, in antwoord op een vraag van Rendement Uitgeverij.

Als uitgangspunt geldt dat werknemers minstens het voor hen geldende minimum uit de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) moeten verdienen. Bij ziekte verandert dat iets. In het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:629 lid 1) staat dat de werkgever verplicht is om tijdens (maximaal) 104 weken minstens 70% van het loon door te betalen, waarbij in de eerste 52 weken als ondergrens het wettelijk minimumloon geldt. In het tweede ziektejaar wordt de ondergrens van het minimumloon losgelaten.

Door wachtdagen kan werknemer niet onder minimumloon komen

Maar hoe zit het als in een arbeidsovereenkomst of cao zogenoemde wachtdagen (V&A) zijn afgesproken (op grond van artikel 7:629 lid 9 BW), waardoor een werknemer op zijn eerste (twee) ziektedag(en) geen recht heeft op loon? Kan een werkgever ook wachtdagen toepassen bij een werknemer die rond het minimumloon verdient? Het antwoord is ja. Deze wachtdagen brengen dan niet met zich mee dat de werknemer onder het minimumloon komt. Over dagen waarover geen loon verschuldigd is, hoeft de werkgever ook niet het minimumloon te betalen, zo heldert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid desgevraagd op. Wachtdagen bij ziekte zijn dagen waarover geen loon is verschuldigd, en dus speelt de kwestie van het minimumloon niet.