Zieke staker kan voor werkgever voordelig zijn

29 juni 2017 | Door redactie

De meeste werkgevers staan niet te springen om werknemers die niet komen werken door een ziekte of een staking. De combinatie van die twee omstandigheden kan echter wel voordelig zijn: werkgevers hoeven het loon van stakende werknemers die ziek worden namelijk niet door te betalen.

Als een werknemer deelneemt aan een staking (tool), heeft hij in principe geen recht op loon. Als een werknemer ziek wordt, moet zijn werkgever hem gedurende 104 weken wel (een deel van) zijn loon doorbetalen. Als een stakende werknemer ziek wordt, ontstaat er een bijzondere situatie: hij heeft geen recht op loon, maar de periode van de loondoorbetaling bij ziekte begint wel te tellen.

Alle weken tellen mee voor twee jaar doorbetalen

Voor werkgevers is deze situatie voordelig. Als een werknemer al aan het staken is en zich vervolgens ziek meldt, hoeft zijn werkgever zijn loon tijdens ziekte niet door te betalen tot het moment dat de staking voorbij is. In de tussentijd beginnen wel de 104 weken voor de loondoorbetaling te tellen. Als de zieke staker twee jaar ziek blijft,  kost hij de werkgever dus minder dan de gebruikelijke twee jaar aan loon.

Wel melden bij UWV

Om ervoor te zorgen dat de teller van de ziektedagen ook echt begint te lopen, is het van belang dat de werkgever de stakende werknemer wel ziek meldt bij de arbodienstverlener. In de loonaangifte hoeft er verder niets anders te gebeuren dan bij stakende werknemers die niet ziek zijn.