Werknemer weer ziek na lange arbeidsongeschiktheid: en nu?
29 april 2024
Wij hebben een werknemer die na bijna twee jaar arbeidsongeschiktheid weer aan de slag is gegaan. Maar nu meldt hij zich weer ziek met soortgelijke klachten. Kunnen wij nu eerder maatregelen nemen, zoals een tweede spoor?
Als zieke werknemers 100% hersteld zijn en minimaal weer vier weken hun gewone werkzaamheden volledig hebben verricht, gaat er bij uitval een nieuwe loondoorbetalingsperiode van 104 weken lopen. Dat betekent ook dat voor de werknemer en voor de werkgever alle verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter (toolbox) weer van toepassing zijn.
Arbeidsongeschikt wegens soortgelijke klachten
Is echter sprake van soortgelijke beperkingen als in de vorige ziekteperiode, dan kan uw organisatie mogelijk sneller overstappen naar andere oplossingen. Dat kan op het moment dat duidelijk is dat een ‘duurzame terugkeer’ niet zal gaan lukken. Sterker nog: als helder is dat een duurzame terugkeer niet tot de mogelijkheden behoort, is uw organisatie op grond van de Wet verbetering poortwachter ook verplicht om naar de mogelijkheden voor re-integratie in een andere organisatie te kijken. Dat is de zogenoemde re-integratie 2e spoor (verdiepingsartikel), die normaliter gaat lopen na het eerste ziektejaar.
U voldoet daarmee dus aan de wet. U mag zich, in een situatie waarin (alsnog) duidelijk wordt dat een duurzame terugkeer bij de eigen werkgever niet realistisch is, dus sneller richten op een tweedespoortraject. Uiteraard moet eerst door de bedrijfsarts worden vastgesteld dat dit inderdaad het geval is.
Meer informatie over de Wet verbetering poortwachter vindt u in de toolbox Stap voor stap door de Wet verbetering poortwachter.
Meer informatie over problemen bij de re-integratie van een arbeidsongeschikte werknemer vindt u in de toolbox Zo tackelt u problemen bij re-integratie zieke werknemer.