Bemanning van beursstand bepaalt succes

17 september 2012 | Door redactie

Het najaar breekt aan en dat betekent tijd voor evenementen als beurzen en congressen. De voorbereiding ervan is een flinke klus die u dan ook niet moet onderschatten. Een van de belangrijkste onderdelen van beursdeelname is de beursstand. Let niet alleen op de inrichting, maar ook op de bemanning. Die bepaalt mede het succes.

Of deelname aan een vakbeurs succesvol is hangt voor een groot deel van de beursstand af. Die moet niet alleen op de juiste locatie staan, maar er ook goed uitzien. Maar daarmee bent u er nog niet. Wie u erin zet, is minstens zo belangrijk. De juiste standbemanning kan het verschil maken tussen een goede en een slechte beurs. Maar al te vaak is standbemanning het sluitstuk van de begroting van een evenement. En dat is zonde. Onervaren of te weinig standbemanning kost uw organisatie uiteindelijk gewoon geld. 

Doelstelling bepaalt standbemanning

Houd rekening met de volgende factoren bij het bepalen van het aantal medewerkers dat in de stand moet staan.

  • Doelstelling van de beursdeelname
    Wilt u alleen zoveel mogelijk nieuwe contacten verzamelen (en dus vooral visitekaartjes in ontvangst nemen) of potentiele klanten informeren over een product of dienst? Een uitgebreid gesprek voeren kost meer tijd en vraagt om een inrichting die meer ruimte inneemt (tafels en stoelen).
  • Afmeting van de stand
    De groote van de stand is ook van invloed op de standbemanning. Een overvolle stand schrikt bezoekers af terwijl te weing personeel op drukke momenten juist klanten kan kosten. Zorg ervoor dat wachtende bezoekers kunnen worden opgevangen. 
  • Apparatuur die bediend moet worden
    Zijn er beeldschermen, multi media, machines of andere apparaten aanwezig? Denk er dan aan dat die ook bediend moeten worden.