De herkomst en frequentie van je achternaam

2 juni 2014 | Door redactie

Benieuwd wat de herkomst is van jouw achternaam of hoe vaak deze in Nederland voorkomt? Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam.

Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen. Je kan daarbij achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt in Nederland, maar ook in welke provincies de hoogste concentratie is terug te vinden. Een simpele zoekactie laat zien dat de naam ‘Hakkaart’ slechts 186 keer voorkomt in Nederland, waarvan de meeste in de provincie Zuid-Holland wonen. Zoek je op de naam ‘De Vries’ dan springt de teller in het rood en moet je vooral in Friesland op zoek naar naamgenoten.

Herkomst en verklaring van achternaam

Zodra je zoekt op een achternaam in de Nederlandse Familienamenbank krijg je een overzichtskaart te zien van Nederland. Per gebied wordt aangegeven hoe vaak de familienaam ongeveer voorkomt. Boven de overzichtskaart vind je bovendien een aantal opties die  meer achtergrondinformatie geven over jouw familienaam, zoals een analyse, herkomstverklaring, documentatie en varianten op de achternaam.

Databank voor voornamen in Nederland

Naast de online databank voor achternamen, bestaat er een databank voor voornamen in Nederland. De Nederlandse Voornamenbank werkt op dezelfde manier als de achternamenbank, maar heeft een iets andere opmaak.