Duurzaamheid weegt niet altijd mee bij inkoop

28 januari 2016 | Door redactie

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel binnen uw organisatie. Maar houdt u dat ook in het achterhoofd bij de beslissingen die u neemt? De resultaten van de Nationale Duurzaamheidsmonitor 2015 laten zien dat er in het bedrijfsleven nog wat te winnen valt op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen.

Let u er bij het inkopen van printpapier of drukwerk op of het gaat om verantwoord geproduceerde vellen met de FSC-certificering,­­ of kiest u toch voor voordelig inslaan? Uit de Nationale Duurzaamheidsmonitor 2015 van gebouwinspectiebureau SGS Search blijkt dat er bij het inkoopproces lang niet altijd wordt gekeken naar duurzaamheid. Zo kijkt slechts 39% van de organisaties naar de prestaties op milieugebied bij het selecteren van een leverancier. De milieu- en energieprestaties tijdens het gehele productieproces tellen voor 46% van de organisaties mee.

Kijk ook naar hergebruikmogelijkheden

Het is niet alleen belangrijk om u te verdiepen in hoe duurzaam een producent opereert, denk ook eens aan recyclen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat minder dan de helft van de ondervraagden naar de mogelijkheden voor hergebruik kijkt terwijl die er volop zijn. Denk maar eens aan het recyclen van elektronisch afval zoals pc’s, laptops en harde schijven.  Bent u overigens benieuwd hoe duurzaam uw organisatie nu echt is, doe dan de Nationale Duurzaamheidsmonitor 2015 zelftest.