Voorkom dat uw e-mailings op spam lijken

4 november 2015 | Door redactie

Door in e-mailings een link naar een andere website dan die van de eigen organisatie op te nemen, kan uw mailing worden aangezien voor spam. Daardoor kunt u een hoop reacties mislopen en dat is zonde van alle moeite die u heeft gedaan.

Het is beter om in bulkmailings geen links op te nemen naar externe domeinen die niet van uw organisatie zijn. Anders heeft u grote kans dat consumenten denken dat het om phishingmails gaat en verdwijnt uw zorgvuldig opgestelde nieuwsbrief of mooie aanbieding regelrecht in de digitale prullenbak. Mensen zijn tegenwoordig veel alerter op cybercrime; een mail die ook maar enigszins verdacht lijkt, verdwijnt zonder pardon in de lijst met geblokkeerde afzenders. Probeer uw mooie aanbieding of nieuwsbrief dan nog maar eens onder de aandacht te brengen.

Spelfouten maken e-mails verdacht

Bulkmails lijken te vaak op phishingmails. Dat zegt het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van de overheid. Mailings vol spelfouten, onbekende afzenders en externe scripts maken een bulkmailing algauw verdacht. Wat kunt u doen om zo authentiek mogelijk over te komen met uw bulkmailings? Een aantal tips van het NCSC:

  •      Domein: gebruik altijd een e-mailadres van uw eigen domein in de ‘From’-header van het bericht. Ook als een externe partij namens u e-mail verzendt, kan zij beter een domein van uw bedrijf gebruiken. Als het nodig is, kunt u een subdomein laten aanmaken (‘mail.voorbeeld.nl’ voor ‘voorbeeld.nl’).
  •     Aanhef: gebruik de naam van de ontvanger in de aanhef van de e-mail als deze bekend is. Phishingmails beginnen namelijk vaak met generieke begroetingen (‘Beste klant’) of met de gebruikersnaam (‘Beste gebruiker123’).
  •     Reden van ontvangst: geef duidelijk aan waarom de ontvanger het bericht ontvangt.
  •     Links: laat alle links in bulkmail verwijzen naar uw eigen verzenddomein en maak gebruik van redirects. Bijvoorbeeld, als u mailt van ‘@bulkmail.example.nl’, dan verwijzen alle links naar ‘bulkmail.example.nl’.
  •     Bijlagen: beperk het toevoegen van bijlagen. Bijlagen worden vaak door phishers gebruikt als methode om een computer te besmetten.