Zondagsrust alleen verstoren met ontheffing burgemeester

3 september 2018 | Door redactie

Ondernemers die op zondag een evenement organiseren om klanten te trekken moeten rekening houden met de Zondagswet. In die wet is de zondagsrust vastgelegd. Maar een goed onderbouwde ontheffing van die wet zal een rechter niet snel schrappen, zo blijkt uit een recent vonnis.

Volgens de Zondagswet mogen er geen 'openbare vermakelijkheden' plaatsvinden tot 13:00 uur. Ook is het verboden om op zondag zo veel lawaai te maken ('zonder strikte noodzaak gerucht te verwekken', aldus de wet) dat op meer dan 200 meter afstand te horen is. Van dit laatste verbod kunnen ondernemers een ontheffing krijgen van de burgemeester.

Voorzieningenrechter vindt ontheffing redelijk

In een zaak voor de rechtbank in Alkmaar deed de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging een beroep op de Zondagswet. Een muziekevenement in Alkmaar had van de burgemeester een ontheffing gekregen van de Zondagswet, en de vereniging wilde dat de rechter daar een streep door zou zetten.
De burgemeester voerde aan dat de verstoring van de zondagsrust op een paar zondagen per jaar acceptabel is. Een evenement als dit kwam maar een enkele keer per jaar voor. De voorzieningenrechter vond het daarom ook redelijk dat het evenement een ontheffing had gekregen. Ook andere argumenten van de vereniging overtuigden de rechter niet. Zo vonden er tijdens het evenement in de omliggende kerken geen diensten plaats en ook had de vereniging niet aannemelijk gemaakt dat het opbouwen van het evenement zo veel herrie maakte dat de godsdienstuitoefening erdoor verstoord zou worden. De ontheffing bleef dus staan.

Intrekken Zondagswet van de baan

Het vorige kabinet was nog drukdoende met het afschaffen van de huidige Zondagswet, die dateert van 1953. Maar dat is inmiddels van de baan, zo heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken eind vorig jaar aan de Tweede Kamer laten weten (pdf). Eerst was het idee dat de zondagsrust niet meer landelijk geregeld hoefde te worden, maar volgens Ollongren biedt de wet nu ook al genoeg ruimte voor gemeenten. Bovendien zijn er geen problemen bij de uitvoering van de wet. Deze discussie staat overigens los van het gesteggel over koopzondagen, want dat de winkels dicht zijn op zondag is vastgelegd in de Winkeltijdenwet en over koopzondagen beslissen gemeenten.
Rechtbank Noord-Holland, 23 augustus 2018, ECLI (verkort): 7331