VERDIEPINGSARTIKEL

Voor een goede website is programmeren niet per se nodig

Welke organisatie kan nog zonder een website? Communiceren via internet is belangrijk, zelfs min of meer noodzakelijk om niet buiten de boot te vallen.

Mocht uw organisatie plannen hebben om bepaalde informatie op internet te publiceren, dan kunt u daarvoor ook zelf een webpagina optuigen. En het mooiste is: dit kan ook zónder uitgebreid programmeren.


30 december 2020 5 minuten Door redactie

Dit verdiepingsartikel wordt u aangeboden door Rendement Online


Een website ontwerpen is meestal specialistenwerk. Ook uw organisatie heeft vast en zeker goede contacten met webontwerpers die op maat kunnen maken wat medewerkers of het management willen.

Maar dat is in de regel niet gratis, en al helemaal niet in een middagje gebeurd. Vaak komt daar namelijk heel wat programmeerwerk bij kijken. 

Maar stel nu dat u snel een webpagina nodig heeft, bijvoorbeeld om de nieuwe coronaregels duidelijk te maken, een aangepast aanbod in beeld te brengen of een blog te publiceren. Als zelf programmeren voor u geen optie is, zijn er gelukkig andere manieren om een webpagina op te zetten, zonder ook maar één letter te hoeven programmeren.

Programma's om websites te bouwen

Eind vorige eeuw waren er al programma’s waarmee u naar hartenlust webpagina’s kon bouwen zonder code te schrijven. Met Publisher bijvoorbeeld kunt u in een middagje een prachtige website in elkaar sleutelen door alleen maar teksten in te typen en plaatjes toe te voegen met behulp van verslepen.

Dit handige publicatieprogramma maakt als app voor de pc nog altijd deel uit van de kantoorsoftwarebundel Microsoft Office 365. Daarmee kan in feite iedereen heel gemakkelijk zonder lastige programmacodes van html (Hyper Text Markup Language) een website in elkaar zetten. 

Het bezwaar van zulke programma’s was en is dat u wel zelf voor publicatie bij uw provider zorg moet dragen. Dat kan best een ingewikkelde klus zijn, bijvoorbeeld als u moet uploaden via FTP (File Transfer Protocol).

Daarom kiezen veel (aspirant) internetpublicisten voor producten om rechtstreeks in de browser te kunnen werken. Daar zijn er heel wat van, denk bijvoorbeeld aan Jimdo, Wix of WordPress. Die laatste is erg populair als het gaat om publicaties in de vorm van blogs. 

Belangrijk voordeel van zulke programma’s is dat u geen kennis nodig heeft van codes of van procedures om te publiceren. Bij het opzetten van een nieuwe site regelt u via zo’n platform ook meteen een domeinnaam; u bent dan ook snel online met uw informatie. 

Ook wat betreft de opmaak van de webpagina’s kunt u in zulke omgevingen redelijk vrij en intuïtief kiezen uit allerlei voorgeprogrammeerde mogelijkheden.

Zo zijn er complete sjablonen voor strakke of juist frivole vormgeving, interessante lettertypes, en bibliotheken vol met afbeeldingen. Het bouwen van een webpagina is zodoende erg eenvoudig.

Enkele populaire platforms onder de loep

 • Wix
  + veel sjablonen (maar niet wisselbaar);
  + lay-out automatisch voor mobiel;
  - matige support;
  - lange laadtijd.
 • Jimdo
  + inclusief foto- en videobewerking;
  + goede support;
  - weinig sjablonen, niet erg flexibel;
  - paginalimiet.
 • JouwWeb
  + gemakkelijk Nederlands platform;
  + SLL-certificaten en 2 gratis domeinen;
  - geen mogelijkheid voor chats en blogs.
 • Webnode
  + professioneel SEO en e-commerce;
  + goede back-up;
  - matige support.
 • SquareSpace
  + goede SEO-tools;
  + analysetools voor webverkeer;
  - geen ingebouwde webshop;
  - geen e-mailhosting.
 • WordPress
  + alles flexibel aan te passen;
  + goed CMS en ondersteuningsforum;
  - leerproces nodig;
  - geen audio- en videoplug-ins.

Ontwerpen in een browser

Dit alles kan zich soms wel uiten in een heel eenvoudig en saai ontwerp. De echte webspecialisten herkennen websites die met zulke platformen zijn ontworpen direct. Maar de vraag is of dat belangrijk is, zeker als het om de informatie gaat en niet om de innovatieve of creatieve vormgeving.

Hoe werkt dat precies, dat ontwerpen in een browser? Eigenlijk verrassend eenvoudig. Neem bijvoorbeeld WordPress (WP) waar u allerlei producten ter beschikking heeft om een website te creëren.

De ‘truc’ achter dit platform is dat het een online contentmanagementsysteem (CMS) is, oftewel een soort database om gegevens in te verzamelen om die vervolgens als webpagina’s op internet te publiceren.

U moet allerlei gegevens verstrekken en zaken regelen zodat die database aangemaakt kan worden. Daarvoor moet u zich allereerst aanmelden op wordpress.com, met uw eigen (nieuwe) account of door een Google- of Apple-account te kiezen.

Domeinnaam bedenken

U moet ook beschikken over een domein dat u gaat gebruiken voor uw online publicaties vanuit WordPress CMS. Deze domeinnaam, bijvoorbeeld de fictieve naam mijndomein.nl, zullen uw bezoekers in hun browser als adres gaan in-typen, om zo op uw website te belanden.

U mag een eigen domeinnaam bedenken, waarna WP controleert of die beschikbaar is. Is dit inderdaad het geval, dan zal WP u bij het reserveren van die domeinnaam assisteren.

Mocht de door u gekozen naam al bestaan, dan suggereert het programma u allerlei alternatieven. Ook kunt u aangeven dat u zelf al beschikt over een domeinnaam. U moet er wel rekening mee houden dat u het beheer van dat domein in handen geeft van WP.

Eenmaal gearriveerd in de ontwikkelomgeving van WP – meestal al beschikbaar via een browserplug-in of door een korte installatie – kunt u aan de slag. U kiest een aantrekkelijk thema (dat ook bij de huisstijl van uw organisatie past) in de categorie ‘Ontwerp’.

Dat kunt u dan direct activeren, maar liever nog eerst even uitproberen en aanpassen aan uw wensen. Dit kan allemaal online en direct, zonder ook maar één regel te hoeven programmeren.

Website vullen met content

Overigens is het wel handig als u toch enige kretologie uit de wereld van het webontwerp kent. Op diverse plekken in het ontwerpplatform komt u namelijk afkortingen of uitdrukkingen tegen die u misschien niet meteen iets zeggen, zoals html, widget, spacer of css. Voor sommigen betekent dat nog wel even googelen.

Zodra een en ander is aangepast of naar wens is opgemaakt, kunt u de website gaan vullen met uw content: tekstuele informatie, maar ook grafisch materiaal.

Zodra een en ander is aangepast of naar wens is opgemaakt, kunt u de website gaan vullen met uw content

Eventueel maakt u een navigatiepaneel of menu aan om de bezoeker door de website te laten bladeren. En wat dacht u van elementen als een koppeling met de socialmediaprofielen van uw organisatie, een RSS-feed met het laatste nieuws in uw vakgebied, online formulieren, en dergelijke?

Eenvoudiger websitemakers

Voor een absolute leek is het overigens nog steeds niet eenvoudig om zo maar even op een middag een volledige website met WP in elkaar te zetten. Wordpress is dan ook niet de allersimpelste websitebouwer.

Eenvoudiger websitemakers zijn bijvoorbeeld Wix of Jimdo (zie het kader hierboven voor meer informatie over deze en enkele andere aanbieders). Maar u hoeft in ieder geval geen maanden cursus te volgen om te leren programmeren met html, in Joomla!, Drupal of andere webontwerpers.

En de resultaten zien er toch al snel bijzonder fraai uit... wat wilt u nog meer?