Cadeaubonnen nog maar een half jaar geldig laten zijn?

12 juli 2019

Ik wil onze cadeaubonnen nog maar een half jaar geldig laten zijn. Kan dat?

Uw cadeaubonnen mogen in principe niet korter geldig zijn dan een jaar. Dit staat in artikel 6:236 sub g van het Burgerlijk Wetboek. Op deze regel is echter één uitzondering gemaakt. Als u kunt aantonen dat een kortere geldigheidsduur ‘redelijk’ is, mag u een kortere geldigheidsduur aan uw cadeaubonnen toekennen. Een voorbeeld daarvan is een voucher voor een eendaags evenement dat dit jaar plaatsvindt.

Aanvullende afspraken Consumentenbond

In aanvulling op de wet hebben de Consumentenbond en de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten een aantal algemene voorwaarden opgesteld. Deze moeten worden nageleefd door alle ondernemingen die bij de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten zijn aangesloten. Het gaat met name om de volgende voorwaarden:

  • Bonnen waarmee consumenten in fysieke winkels kunnen afrekenen moeten minimaal drie jaar geldig zijn.
  • Bonnen voor een belevenis (in natura) moeten twee jaar geldig zijn, met mogelijkheid tot verlenging van een jaar tegen een kleine vergoeding.

De EGI-vergunning (Elektronische Geld Instelling-vergunning) biedt de ontvanger van de cadeaubon de garantie dat het saldo op de cadeaubon altijd inwisselbaar is. Zo voorkomt u dat de ontvangers met lege handen staan omdat de cadeaubon niet meer geldig is (bijvoorbeeld als gevolg van een faillissement).