Mogen wij voor ons gemaakte foto's hergebruiken?

22 juli 2019

Enkele jaren geleden hebben we foto’s laten maken door een reclamebureau. Kunnen wij deze nu hergebruiken voor een brochure?

Om te weten te komen of u de foto – die door het reclamebureau is gemaakt – kunt hergebruiken, moet u nakijken onder welke voorwaarden dit bureau de foto aan uw organisatie heeft geleverd. Kortom, u zult moeten uitzoeken waarvoor u precies heeft betaald toen u de foto’s bij het reclamebureau afnam.

Voorwaarden voor gebruiksrecht

Uw organisatie heeft in de meeste gevallen niet alleen betaald voor een fysieke foto of dia die u kunt afdrukken. Vaak wil een reclamebureau ook een vergoeding ontvangen voor het gebruiksrecht van de foto. Van dit gebruiksrecht mag u volgens de meegeleverde voorwaarden vaak niet onbeperkt gebruikmaken. Bij iedere foto die u van een reclame- of fotostockbureau koopt, heeft de fotograaf waarschijnlijk onder bepaalde voorwaarden het gebruiksrecht op zijn werk gegeven.

Opnieuw betalen

Als u in de meegeleverde voorwaarden niets kunt vinden over het gebruiksrecht, kan het reclamebureau u vast precies vertellen wat zijn voorwaarden zijn. Het zal u dan een prijs laten betalen die is gebaseerd op het aantal keren dat u de foto wilt gebruiken en het doel dat u voor ogen heeft. U koopt bijvoorbeeld het recht om de foto eenmalig af te drukken in een brochure. Voor iedere volgende toepassing moet u opnieuw betalen.