Aandachtspunten voor kiezen van mediator bij arbeidsconflict

17 november 2017 | Door redactie

Bij een arbeidsconflict kan een werkgever de hulp inschakelen van een mediator. Het aanbod op de markt hiervoor is groot. Waar moet de werkgever op letten als hij op zoek gaat naar een mediator?

Mediation kan een goede manier zijn om een rechtsgang vanwege een arbeidsconflict te voorkomen. De mediator bemiddelt tussen de betrokken partijen en probeert ze een oplossing te laten vinden. Een werkgever die nog geen ervaring heeft met een mediator, kan zich laten adviseren door zijn netwerk of op internet op zoek gaan. Er zijn heel veel aanbieders, met verschillende specialismen. Bij het kiezen van een mediator moet de werkgever daar kritisch naar kijken. Bij voorkeur is iemand fulltime mediator met veel ervaring binnen arbeidsconflict-mediation.

Meerdere private registers voor kwaliteit mediators

Mediator is voorlopig nog geen officiële, beschermende titel. Wel zijn er private registers waarin mediators zich kunnen laten opnemen als zij aan bepaalde eisen voor hun kwaliteit en werkwijze voldoen. Het gaat om het MfN-register, het ADR-register en het IMI-register. Dit laatste register is voor internationale mediation. Hoewel iedereen zich mediator mag noemen en registratie dus niet verplicht is, verwijzen rechtbanken alleen door naar geregistreerde mediators. Een verstandige werkgever controleert of en waar een mediator geregistreerd staat.

Goede mediator is onafhankelijk en wekt vertrouwen

De werkgever moet vooraf een duidelijk inhoudelijk en persoonlijk profiel opstellen van de gewenste mediator. Vervolgens kan hij twee of drie opties kiezen die overeenkomen met dit profiel en die voldoen aan het financiële plaatje. De betrokken partijen geven daarna aan met welke mediator zij in zee willen gaan. Door middel van telefoongesprekken of een persoonlijk kennismakingsgesprek kunnen de partijen bepalen in wie zij vertrouwen hebben en of er een klik is. Zo’n kennismaking zal vaak vrijblijvend zijn, maar de werkgever doet er goed aan dit van tevoren even te controleren. Na de keuze kan er een mediationovereenkomst (tool) worden afgesloten.

Deze week is het nieuwste nummer van HR Rendement uitgekomen, met daarin een uitgebreide analyse van de mediationmarkt. Wilt u meer informatie over de aanbieders op deze markt, dan downloadt u de tool Marktanalyse zakelijke mediation.