Minister Dekker pleit voor mediationwet

22 januari 2020 | Door redactie

Wie dacht dat alleen stellen die gaan scheiden een mediatior inschakelen, heeft het mis. Mediation vindt overal plaats. Bij huurgeschillen, verzekeringskwesties en arbeidsconflicten. Minister Dekker van Rechtsbescherming wil ‘wildgroei’ aan banden leggen en stelt een mediationwet voor.

Zeker in het zakelijk leven kan mediation uitkomst bieden, er wordt daarom steeds vaker een beroep op gedaan. De kans is namelijk groot dat je elkaar nog eens tegenkomt. Of dat het niet wenselijk is een arbeidsrelatie nog verder te verstoren, maar het conflict juist op te lossen op zo’n manier dat beide partijen tevreden zijn. Om de gang naar de rechter te vermijden, kan mediation nuttig zijn. Bij mediation zijn er twee winnaars (of verliezers), bij een rechtszaak is er één winnaar en één verliezer: de één krijgt zijn gelijk, de ander niet.

Branche deed liever aan zelfregulering

Momenteel kan iedereen zich een mediator noemen, ook zonder een gedegen opleiding. Minister Dekker wil dat er een wettelijk register komt voor beëdigde mediators, zodat het beroep door de wet beschermd wordt. Dit om de kwaliteit te waarborgen. Daarvoor heeft hij een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij schrijft dat hij binnen een paar maanden met een wetsvoorstel komt. Het is niet de eerste keer dat er gepleit wordt voor regulatie van de mediatormarkt. Eerdere pogingen mislukten omdat de branche zelf bezwaren had tegen regulatie. Dekker denkt dat de tijd nu wel rijp is.

Rechters die om mediation vragen

Dekker wil dat de titel ‘beëdigd mediator’ pas gevoerd mag worden wanneer een mediator de adequate opleiding gevolgd heeft en de juiste competenties bezit. Daarnaast moet een mediator een VOG (Verklaring omtrent gedrag) kunnen overleggen en een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Dekker heeft meer eisen, die is hij nu aan het uitwerken. Hij wil onder andere laten onderzoeken of rechters verplicht kunnen worden om tijdens rechtszaken mediation voor te stellen. Hij kijkt ook of het mogelijk is om rechtszaken voor een deel door de rechter en voor een deel met mediation op te lossen.