Inspectie SZW: stukloon leidt tot onderbetaling

19 oktober 2015 | Door redactie

Als het aan de Inspectie SZW ligt, wordt het stukloon afgeschaft, omdat het gebruik ervan in de praktijk vaak leidt tot onderbetaling. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat daarom onderzoeken of afschaffing van het stukloon noodzakelijk is.

De Inspectie SZW heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geadviseerd om de mogelijkheid om werknemers zogenoemd stukloon uit te betalen, te laten verdwijnen. In de praktijk blijkt namelijk dat stukloonconstructies soms zo ingewikkeld zijn dat het voor de Inspectie SZW haast onmogelijk is om te controleren of werknemers wel het wettelijk minimumloon (tool) betaald krijgen. Asscher neemt het advies ter harte en onderzoekt of stukloon verboden moet worden of dat het voldoende is om strengere voorwaarden te stellen om onderbetaling te voorkomen. Dit onderzoek is onderdeel van de aanpak van schijnconstructies

Ingewikkelde constructies zijn oncontroleerbaar

Volgens de Inspectie SZW krijgen vooral pakketbezorgers minder betaald dan het wettelijk minimumloon. Zij krijgen in de meeste gevallen loon voor ieder pakket dat ze bezorgen in plaats een vast bedrag per uur. Bij DHL kan Inspectie SZW bijvoorbeeld door de ingewikkelde stukloonconstructie niet controleren of de bezorgers genoeg loon krijgen. Bij twintig werknemers kon de Inspectie wel het uurloon bij benadering bepalen. De meesten van hen verdienden inderdaad minder dan het wettelijk minimum.