Minimumloon per 1 juli 0,76% verhoogd

23 mei 2011 | Door redactie

Per 1 juli moet u werknemers vanaf 23 jaar in de onderneming ten minste € 1.435,20 bruto per maand betalen bij een fulltime werkweek. Voor werknemers die jonger zijn dan 23 geldt een percentage van dit bedrag. Voor eventuele werknemers die jonger zijn dan 15 of ouder dan 65 jaar hoeft u zich niet aan het minimumloon te houden.

In de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag is het minimumloon gekoppeld aan de gemiddelde ontwikkeling van de contractlonen. Tweemaal per jaar – per 1 januari en 1 juli – worden de minimumlonen daaraan aangepast. Als u werknemers minder betaalt dan het minimumloon, kan uw onderneming een boete van de Arbeidsinspectie krijgen wegens onderbetaling. Die kan oplopen tot € 6.000 per onderbetaalde werknemer bij betaling onder het minimumloon en € 700 per onderbetaalde werknemer bij betaling onder de minimumvakantiebijslag.

Geen wettelijk minimumuurloon

Voor het tweede halfjaar van 2011 geldt een verhoging van 0,76%. Hieronder vindt u het wettelijke minimumloon van vóór en na 1 juli per maand, week en dag met de bijbehorende minimumjeugdlonen. Een wettelijk minimumuurloon kent de wet niet. Het minimumuurloon hangt namelijk af van het aantal uren dat in de branche of onderneming als volledige werkweek geldt.

Bruto minimum(jeugd)loon 2011