Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend waardoor opdrachtnemers recht krijgen op het minimumloon. De minister wil hiermee de positie van mensen zonder arbeidsovereenkomst verbeteren.
In het bericht ‘Ook opdrachtnemer krijgt recht op minimumloon’ kon u er al over lezen: als het aan minister Asscher ligt, betaalt u straks het minimumloon aan flexwerkers die op basis van een overeenkomst van opdracht bij uw onderneming werken. Inmiddels heeft de minister het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend.
In het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (pdf) van minister Asscher staat dat opdrachtnemers straks ook recht hebben op het minimumloon. Tot nu toe waren zij hiervan uitgezonderd. Een opdrachtnemer verricht arbeid zonder dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, zoals een dagblad- of postbezorger.
Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben geen recht op het minimumloon. Daar verandert door het wetsvoorstel niets aan. De zzp’er kan namelijk zelf invloed uitoefenen op de tarieven en daarmee op zijn verdiensten. Het wetsvoorstel is daarom niet op hen van toepassing.
Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Pas als de Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn, treedt de wet zes maanden later in werking. In het wetsvoorstel staat namelijk dat er is gekozen voor een zogenoemde ‘uitgestelde inwerkingtreding’, zodat werkgevers en opdrachtnemers tijd genoeg hebben (zes maanden) om overeenkomsten aan te passen aan de nieuwe vereisten van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.