Nieuwe regels stukloon voorkomen onderbetaling

2 november 2016 | Door redactie

Als het aan het kabinet ligt, worden de regels voor het betalen van stukloon aangepast. Dat kan werkgevers veel geld kosten, maar zorgt er ook voor dat werknemers niet minder betaald krijgen dan het wettelijk minimumloon.

Naast de aanpassingen aan de regels voor meerwerk en de verhoging van het minimumjeugdloon, wil het kabinet ook de regels voor stukloon aanpassen. Dat kan voor werkgevers hogere loonkosten opleveren, omdat ze elke werknemer minstens het wettelijk minimumloon (tools) moeten gaan betalen.

Werktempo van werknemer is doorslaggevend

Het minimumloon is op dit moment omgerekend per uur € 8,87 (tool) voor een werknemer van 23 jaar of ouder. Als een werknemer vijf stuks per uur produceert en zijn werkgever hem € 2 per stuk betaalt, is er niets aan de hand. Hij verdient per uur namelijk al meer dan het minimumloon.
Werkt een werknemer echter langzaam, waardoor hij slechts drie stuks per uur produceert, dan moet zijn werkgever hem straks toch minstens het minimumloon betalen voor de uren die hij gewerkt heeft. In plaats van € 6 per uur, gaat die werknemer dus € 8,87 per uur kosten.