De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) eist dat werknemers vanaf 21 jaar minimaal het wettelijk minimumloon betaald krijgen voor hun werk. Het wettelijk minimumloon wordt tweemaal per jaar aangepast aan de ontwikkeling van de cao-lonen. Werknemers die jonger zijn dan 21 hebben recht op een percentage van het minimumloon.Het wettelijk minimumloon is de absolute ondergrens; in de cao die voor uw organisatie geldt, kunnen hogere minimumbedragen zijn afgesproken.
Het is voor werkgevers ronduit essentieel om de regels, bedragen en uitzonderingen rondom het minimumloon te kennen. Niemand zit tenslotte te wachten op een boete wegens onderbetaling. In deze toolbox vindt u alle onmisbare informatie over het onderwerp.
Niet minder loon betalen dan de WML of cao voorschrijft
De regels voor het betalen van het wettelijk minimumloon zijn strikt, werknemers – en ook opdrachtnemers – moeten echt het minimumloon op hun rekening gestort krijgen. Bedragen inhouden op het loon is ook niet zomaar toegestaan. Houdt de werkgever zich per ongeluk of met opzet niet aan de bepalingen uit de WML, dan is er sprake van onderbetaling. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan daarvoor een boete opleggen. Daarnaast moet de werkgever alsnog het achterstallige loon betalen.
Deze toolbox zet alle aandachtspunten op een rijtje die bij toepassing van het minimumloon om de hoek komen kijken. Zo weet u precies wat de regels zijn en wanneer ze wel en niet gelden. Ook de rol van de OR komt aan bod.
Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond. |
Tool Minimumloon Publicatiedatum: 15-10-2024
Vul vier velden in en u ziet het wettelijk minimumloon per maand, week, dag en uur. Voor de jaren 2019 tot en met de eerste helft van 2025.
Verdiepingsartikel Minimumloon Publicatiedatum: 30-01-2024
Werknemers hebben een wettelijk recht op een minimum aan loon. Sinds 1 januari 2024 heeft u daarbij met een wettelijk minimumloon per uur te maken. De vaste minimumbedragen per maand, per week en per dag zijn verleden tijd geworden. Welke vragen hebben werkgevers in de praktijk over het minimumloon? We zetten ze voor u op een rij, mét de antwoorden.
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 22-01-2024
Als het wettelijk minimumloon stijgt, moeten we werknemers die het minimumloon verdienen meer gaan betalen. Maar waar heeft zo'n verhoging verder gevolgen voor?
Tool Minimumloon Publicatiedatum: 23-11-2023
Per 2024 betaalt u werknemers een wettelijk minimumloon per uur, in plaats van per week of maand.
Nieuws Minimumloon Publicatiedatum: 10-07-2023
Per 1 januari 2024 is een werkgever verplicht om werknemers van 21 jaar en ouder per uur minimaal het wettelijk minimumuurloon te betalen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een kennisdocument over het minimumuurloon opgesteld met veelgestelde vragen en voorbeeldberekeningen.
Verdiepingsartikel Minimumloon Publicatiedatum: 19-01-2024
Op 1 januari 2024 is het wettelijk minimumloon per uur ingevoerd. De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) kent nu geen vaste periodieke minimumbedragen meer, maar slechts een vast minimum per uur. Dit uurminimum is voor iedere werknemer in dezelfde leeftijdscategorie gelijk, ongeacht de organisatie waarbij of sector waarin hij werkzaam is. Deze invoering kwam met de nodige (financiële) gevolgen.
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 28-11-2023
Wij betalen een aantal werknemers het wettelijk minimumloon. Hoe rekenen wij vanaf 1 januari 2024 het minimumloon per uur om naar een maandloon?
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 17-07-2023
Wat zijn de gevolgen als onze onderneming het loon niet giraal aan de werknemers uitbetaalt, zoals is voorgeschreven door de wet?
Nieuws Minimumloon Publicatiedatum: 16-11-2017
In de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) komt een nieuwe bepaling te staan die werkgevers verplicht om loon op tijd te betalen. Dat staat in de vijfde nota van wijziging bij de Verzamelwet SZW 2018.
Verdiepingsartikel Minimumloon Publicatiedatum: 19-01-2024
Het is de verantwoordelijkheid van uw onderneming zelf dat u de regels uit de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag volgt. Mocht dat ergens misgaan, dan zullen als eerste de betreffende werknemers aan de bel trekken. Maar ook de Nederlandse Arbeidsinspectie houdt in de gaten of uw organisatie zich aan de wet houdt. Zo niet, dan heeft de Arbeidsinspectie een heel scala aan maatregelen om te treffen.
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 22-07-2020
Onze werknemers kunnen bij onze organisatie op rekening producten kopen. Het bedrag dat ze uitgeven wordt dan ingehouden op hun salaris. Moeten we hierbij ook rekening houden met het wettelijk minimumloon?
Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 29-07-2024
Een werknemer moet altijd het minimumloon betaald krijgen. Behalve de wettelijk verplichte inhoudingen, zijn inhoudingen op en verrekeningen met het minimumloon in principe verboden. Maar hierop gelden wel enkele uitzonderingen. Om de werknemer te beschermen gelden er dan strikte administratieve voorwaarden waaraan u moet voldoen. De belangrijkste eis: een schriftelijke volmacht van de werknemer.
Tool Loonadministratie Publicatiedatum: 08-05-2023
Met welke administratieve verplichtingen moet u rekening houden bij het inhouden van zorgverzekeringspremie en huisvestingskosten op loon?
Tool Loonadministratie Publicatiedatum: 02-01-2024
Gebruik deze tool om ervoor te zorgen dat u voldoet aan de voorwaarden om kosten rechtstreeks uit het loon van de werknemer te betalen.
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 22-01-2024
Ik heb onlangs een 20-jarige vakantiekracht aangenomen die het minimumloon verdient. Moet ik direct meer loon gaan betalen als zij 21 jaar wordt?
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 22-01-2024
Moeten we de BBL’ers die bij ons in dienst komen ook het volledige wettelijk minimumjeugdloon uitbetalen of gelden er voor hen andere bedragen?
Verdiepingsartikel Minimumloon Publicatiedatum: 19-01-2024
Het zijn niet alleen werknemers met een arbeidsovereenkomst die recht hebben op het minimumloon uit de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Nagenoeg iedereen die op grond van een overeenkomst arbeid verricht en daarvoor een beloning ontvangt, heeft recht op het minimumloon. Dat betekent dat uw onderneming ook moet opletten dat voldoende wordt betaald aan ingeschakelde opdrachtnemers.
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 16-01-2024
Onze organisatie heeft ook werknemers in het buitenland. Geldt het Nederlandse minimumloon ook voor hen? Maakt het daarbij nog uit in welk land ze werken, en wat daar de arbeidsvoorwaarden zijn? En wat als buitenlandse werknemers in Nederland komen werken?
Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 27-06-2024
Deze checklist bevat de fiscale regels voor fooien, inclusief de manier waarop uw onderneming fooi soms in de loonheffingen moet verwerken.
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 02-01-2024
In onze organisatie hebben we bepaalde werkzaamheden die we graag per product zouden betalen. Mogen we het loon van werknemers laten afhangen van hoeveel producten ze afronden of is dat in strijd met de wet?
Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 19-01-2023
Er zijn talloze arbeidsrelaties waarvoor in de loonaangifte afwijkende regels of tabellen gelden. In deze checklist vindt u er 23.
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 03-05-2021
Deze zomer krijgen een aantal kinderen van werknemers een vakantiebaantje in onze organisatie. Is er een minimumbedrag dat we aan deze jongeren moeten uitbetalen?
Nieuws Minimumloon Publicatiedatum: 31-05-2023
In de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) is vastgelegd op hoeveel loon een werknemer minimaal recht heeft. Maar welke betalingen aan de werknemer vallen onder het minimumloon? Ook daar geeft de WML duidelijkheid over.
Infographic Minimumloon Publicatiedatum: 01-02-2024
Werkgevers zijn verplicht om werknemers minstens het wettelijk minimumloon te betalen dat bij hun leeftijd hoort. Er zijn echter twee situaties waarin dat niet hoeft: bij het doorbetalen van loon na 52 weken ziekte van de werknemer en als de werkgever voor de werknemer gebruikmaakt van de regeling loondispensatie. Dit zijn uitzonderlijke situaties waarbij strenge voorwaarden gelden.
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 26-03-2024
We hebben een werknemer die een afspraak heeft geschonden, waar een boete opstaat. Maar, als we die boete inhouden op zijn loon komt hij onder het minimumloon. Mag het salaris onder het minimumloon komen door een boete?
Tool Beloning Publicatiedatum: 30-03-2023
Volgens de wet moet vakantiegeld minimaal 8% van het brutoloon zijn, en moet u het minimaal één keer per jaar uitbetalen.
Verdiepingsartikel Beloning Publicatiedatum: 28-03-2024
De werknemers van uw onderneming hebben recht op een minimum aan vakantiebijslag, op grond van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Rond de vakantiebijslag heeft u met diverse aandachtspunten te maken, zoals bij de berekening, uitbetaling en verwerking ervan in de loonadministratie.
Nieuws Beloning Publicatiedatum: 09-08-2016
De werkgever hoeft geen vakantiebijslag te betalen aan een werknemer die meer dan drie keer het minimumloon verdient. Dit moet hij dan wel schriftelijk met de werknemer overeenkomen.
Vraag & Antwoord Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 29-04-2021
Wij zijn aan het uitzoeken of wij een zogeheten all-in loon kunnen uitbetalen. Is het toegestaan om een all-in loon uit te betalen aan al onze werknemers? Met welke voorwaarden moeten we rekening houden?
Verdiepingsartikel OR en arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 03-05-2022
Uw bestuurder heeft zich bij het bepalen van het salaris en de arbeidstijden van een werknemer te houden aan verschillende regels. Zo moet hij rekening houden met de Wet minimumloon, de Arbeidstijdenwet, de afspraken die zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst en de cao die van toepassing is op uw organisatie.Dat geldt ook voor eventueel overwerk van werknemers. Uw OR moet deze spelregels kennen, zodat u met uw bestuurder kunt meedenken over de invulling van het beleid voor uw organisatie en hem op de regels en afspraken kunt wijzen als dat nodig is.
Nieuws Wet op de ondernemingsraden (WOR) Publicatiedatum: 25-01-2021
Volgens artikel 28, lid 1 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) moet de ondernemingsraad (OR) de naleving van de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de arbeids- en rusttijden binnen de organisatie bevorderen. Dit is één van de speciale taken, ook wel zorgtaken of stimulerende taken genoemd, die de WOR aan de OR geeft.