Eind september update voor iPhones en iPads; iOS 11

Eind september wordt de nieuwe versie van besturingssysteem iOS voor de iPhone en de iPad verwacht. Het gaat dan om iOS 11, en er zijn een paar grote aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van versie 10.

5 september 2017 | Door redactie

Apple is druk aan het werk geweest om besturingssysteem iOS af te stoffen en van een nieuw verfje te voorzien. Eind september kunnen de bezitters van een iPhone of iPad versie 11 op hun apparaat verwachten. Een belangrijke toevoeging voor zakelijke gebruikers is de ‘niet storen’-functie die geactiveerd kan worden voor autoritten. Als het systeem merkt dat de auto gaat rijden, worden inkomende berichten en telefoontjes verborgen zodat de chauffeur niet wordt afgeleid. Het is mogelijk de functie zo in te stellen dat de afzender hiervan een melding krijgt. Een andere belangrijke verbetering is de invoer; er is zowel aan het toetsenbord gesleuteld als aan spraakassistent Siri. Het toetsenbord gaat suggesties doen voor woorden, terwijl Siri beter met opdrachten zou moeten omgaan en een vertaalfunctie krijgt. Verder komt door een betere comprimering van foto’s meer opslagruimte beschikbaar en wordt het een fluitje van een cent om een nieuwe iPhone of iPad in te richten als het oude apparaat nog beschikbaar is. Het wordt een kwestie van naast elkaar houden.

De toestellen die een update krijgen

Hoewel Apple zijn toestellen veel langer een update geeft dan Android, zijn er toch apparaten die niet meer meedraaien in het ontvangen van de nieuwste versie. Vaak heeft dit ermee te maken dat de hardware niet meer in staat is de aanpassingen te volgen. De iPhones die de update wél krijgen zijn SE en 5s, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7 en 7 Plus. De iPads die meedoen zijn iPad 5e generatie, 9,7?inch iPad Pro, 10,5?inch iPad Pro, 12,9?inch iPad Pro (1e en 2e generatie), Air en Air 2 en Mini 2, 3 en 4.