Nederlands 4G-netwerk wordt volwassen

Het 4G-netwerk voor snellere mobiele communicatie wordt eindelijk serieus in gebruik genomen. KPN is van alle providers het verst gevorderd, gevolgd door Vodafone. T-Mobile en Tele2 hopen eind dit jaar een begin te maken met de uitrol.

3 september 2013 | Door redactie

KPN bijvoorbeeld heeft na een opstartfase een aantal verbeteringen doorgevoerd en hierdoor is het netwerk bezig een aantal beloftes waar te maken. Nu.nl voerde een test uit en constateerde dat vooral de uploadsnelheid erg verbeterd is in vergelijking met de testperiode. Toen was de snelheid 6.0 Mbps, en nu met 11,6 Mbps bijna het dubbele. De downloadsnelheid daarentegen is iets gedaald, van 19,7 Mbps naar 15,5 Mbps. Dat is overigens bij lange na niet de snelheid die providers zelf graag opgeven. Zij schermen met getallen van 50 Mbps, maar in de praktijk komt dat niet voor. 

iPhone 5 werkt niet op 4G

U profiteert vooral van de snelheden als u bestanden gaat up- of downloaden. Voor het laden van mobiele websites zijn ze minder van belang, omdat (mobiele) websites relatief licht zijn. 4G is in ieder geval stabiel: op plaatsen waar het gewone 3G-netwerk het af liet weten, werkte 4G onverstoorbaar door. Houd wel in het oog dat u alleen gebruik kunt maken van 4G als uw smartphone hiervoor geschikt is. De iPhone 5 bijvoorbeeld werkt op een andere frequentie, waardoor u hier op dit moment niet mee op het Nederlandse 4G-netwerk kunt.