Uitrol Android 8.0 Oreo waarschijnlijk pas eind 2017

Android 8.0 – bijnaam Oreo – is officieel verschenen. Ten opzichte van de vorige versie Nougat kent Android Oreo een aantal nieuwe functies. De Google Nexus- en Pixel-smartphones hebben als eerste een update gehad, andere merken volgen waarschijnlijk eind 2017.

29 augustus 2017 | Door redactie

Android 8.0 Oreo is live. In deze versie is gedacht aan het accuverbruik en de beveiliging. Zo moet het starten van de smartphone veel sneller verlopen; zelf stelt Google – de maker van Android – dat er sprake is van een verdubbeling. Apps die wel geactiveerd zijn maar op de achtergrond werken, worden verder ingeperkt zodat hun beslag op de accucapaciteit nog kleiner wordt. Ook het opstarten van en werken met apps moet soepeler en sneller verlopen. Voor smartphones die qua rekenkracht niet tot het topsegment behoren, is een voorziening opgenomen (Android Go) zodat ze toch alle taken naar behoren uit kunnen voeren. Met Android 8.0 Oreo wordt ook Google Play Protect standaard actief. Dit is een extra beschermingslaag tegen malware en apps die de regels overtreden.

Niet alle toestellen krijgen een update     

De Nexus- en Pixelsmartphonemodellen – uit de eigen stal van Google – hebben de update naar 8.0 de afgelopen week als eerste ontvangen. De fabrikanten van andere merken willen eerst nog een aantal eigen aanpassingen doorvoeren, zodat zij de update waarschijnlijk pas eind 2017 beschikbaar stellen. Meestal krijgen alleen de meest recente of de duurste typen een update.