Gebruik openbare wifi door een paar maatregelen veiliger

Wie vaak buiten de deur werkt of voor zijn werk veel reist, ontkomt er niet aan om geregeld gebruik te maken van openbare wifi voor de smartphone of laptop. Lange tijd was het gebruik van alle openbare wifi-netwerken onveilig en kon het beter vermeden worden. Inmiddels is openbare wifi met het opvolgen van een paar tips veiliger te gebruiken.

21 februari 2019 | Door redactie

Allereerst natuurlijk de vraag: wat is er eigenlijk onveilig aan wifi? Doordat wifi-netwerken open en dus voor iedereen toegankelijk zijn, kunnen criminelen via die open verbinding gemakkelijk uw apparaat ‘binnenwandelen’ en gegevens stelen. Om die reden gebruiken veel hotels en horecagelegenheden al beveiligde verbindingen. Helaas zijn er nog veel openbare verbindingen, bijvoorbeeld op treinstations en vliegvelden, die niet met een wachtwoord beveiligd zijn (e-learning).

Opkomst van https

Was het aanvankelijk alleen maar veilig als u bij een openbare verbinding gebruikmaakte van een VPN (Virtual Private Network), gelukkig zijn er nu nog wat aanvullende maatregelen mogelijk. Dat is goed nieuws. Zo heeft het veiliger gebruikmaken van openbare wifi bijvoorbeeld te maken met de opkomst van https. Een pagina beginnend met https geeft aan dat de veiligheidsmaatregelen rond de website strenger zijn. Encryptie (e-learning) van de verbinding ligt daaraan ten grondslag. Dat geldt tegenwoordig voor bijna alle websites. Een derde maatregel die het gebruik van openbare wifi veiliger maakt, is het uitzetten van de optie voor delen op het eigen apparaat.

Bijlagen bij dit bericht

Sterke wachtwoorden
E-learning | VideoCollege 10 minuten
Beveiligen met encryptie
E-learning | VideoCollege 16 minuten