Tijdelijk geen groepschats in WhatsApp door vakantiemodus

Een optie waar zakelijke gebruikers al lang op hoopten: WhatsApp krijgt mogelijk een zogenoemde ‘vakantiemodus’. Medewerkers die vrij zijn, kunnen die activeren. Zij krijgen in hun vrije tijd dan niet alle zakelijke appjes die zien die heen en weer gestuurd worden.

18 oktober 2018 | Door redactie

Veel WhatsApp-gebruikers zitten in een of meer zakelijke berichtengroepen. Naast de privémeldingen krijgen ze dan ook alle berichten te zien die in die groep rondgestuurd worden. Bij gebrek aan echte ‘regels’ gaat iedereen daar anders mee om. De een gebruikt de zakelijke groep ook als kanaal voor allerlei privémededelingen, de ander reageert bij voorkeur ’s avonds na elven. Vandaar dat veel zakelijke gebruikers al lange tijd behoefte hebben aan een manier om berichten uit een groep tijdelijk op ‘stil’ te zetten. WhatsApp (tool) lijkt nu aan die behoefte tegemoet te komen. In de bètaversie die vooraf gaat aan de nieuwe versie zitten aanwijzingen dat zo’n vakantiemodus er inderdaad gaat komen.

Chat wordt gearchiveerd

Deze vakantiemodus (vacation mode) borduurt voort op de Niet Storen-functie. In de huidige situatie kan een gebruiker een groepschat archiveren. Op het moment dat er een bericht binnenkomt, wordt de chat echter automatisch uit het archief opgehaald. Dat lijkt nu dus te gaan veranderen. Conversaties die via de vakantiemodus in het archief terechtkomen, blijven daar tot de gebruiker zelf deze status verandert. Dat maakt het mogelijk gedurende een zelfgekozen periode geen groepsberichten te ontvangen. Het is nog niet bekend wanneer de functie officieel geïntroduceerd wordt.