Dring de verspilling van printpapier terug

8 juli 2015 | Door redactie

Op kantoor wordt schrikbarend veel geprint. Dat is eigenlijk heel erg zonde want het leeuwendeel van deze papieren belandt vrijwel direct na het printen in de prullenbak. Misschien wordt het dus tijd om binnen uw bedrijf bewuster om te gaan met printpapier.

Misschien heeft uw bedrijf in de e-mailhandtekening een regel opgenomen over het uitprinten van een e-mailbericht. Bijvoorbeeld iets in de trant van ‘Spaar het milieu en denk na voordat u deze e-mail print’. Een nobel streven, maar kennelijk is het moeilijk in de praktijk te brengen. Uit onderzoek door Multiscope in opdracht van Ricoh blijkt dat 61% van de Nederlanders elke week één of meer geprinte pagina’s verspilt. 57% van de ondervraagden drukt één tot tien pagina’s per week af en 30% meer dan tien pagina’s. Meer dan de helft gooit wekelijks één tot vijf pagina’s weg. Meestal zijn dat foute afdrukken. Vrouwen en 55-plussers gaan het meest bewust met printen om.

Verspilling printpapier tegengaan

De printer wordt het meest gebruikt voor financiële en administratieve documenten: contracten (34%), facturen (32%) en offertes (21%). Een derde print ook privédocumenten uit. Wilt u wel een bijdrage leveren aan de vermindering van het aantal geprinte vellen en verspilling tegengaan? Denk aan de volgende maatregelen:

  • Spreek met elkaar af om altijd standaard dubbelzijdig zwart-wit te printen.
  • Gebruik een mindere kwaliteit papier (in grammen).
  • Druk meerdere pagina’s af op een A4-tje.
  • Stel als het mogelijk is ‘follow-me printen’ in, dan wordt de afdruk pas gemaakt als u hier met een persoonlijke pas opdracht voor geeft.