Groen inkopen makkelijker gezegd dan gedaan

8 december 2010 | Door redactie

U wilt als officemanager misschien milieubewust inkopen, maar dat is niet altijd even makkelijk. Duurzaam inkopen is niet eenvoudig, want u heeft te maken met een wildgroei aan milieulabels.

Steeds meer bedrijven willen maatschappelijk verantwoord zaken doen. Onderdeel daarvan is duurzaam inkopen. U bent hier als officemanager medeverantwoordelijk voor. Maar het inkopen van duurzame producten wordt u soms lastig gemaakt door de vele verschillende milieulabels die er zijn. Hierdoor is het voor veel bedrijven erg moeilijk om te kiezen voor het meest duurzame product omdat de vergelijking tussen de producten moeilijk te maken is.

Overzicht bekende milieulabels

Om u te helpen bij uw keuze heeft Office Rendement enkele milieulabels voor u geselecteerd die veel voorkomen en betrouwbaar zijn:

  • Milieukeur; het officiële Nederlandse keurmerk en biedt certificeringsschema's voor veel verschillende productgroepen.
  • EU Ecolabel; een keurmerk dat ontwikkeld is door de Europese Unie (EU). Met dit keurmerk voldoet een product aan de milieueisen van de EU.
  • Forest Stewardship Council (FSC); is een internationale organisatie die zich inzet voor het beheren van bossen. Het FSC-keurmerk toont aan of een product (denk bijvoorbeeld aan papier) afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
  • EKO keurmerk; een keurmerk dat alleen op voedingsmiddelen te vinden is. Dit keurmerk geeft aan dat producten niet met chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen zijn ontwikkeld.
  • Energielabel; dit keurmerk zegt iets over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten, auto's en gebouwen. Binnen de EU is dit label verplicht.
  • Max Havelaar; een keurmerk voor eerlijke handel. Producten met dit keurmerk geeft u de garantie dat importeurs en handelaren het product gekocht hebben van boerenbedrijven tegen fatsoenlijke handelsvoorwaarden.

Wilt u nog meer informatie dan kunt u de website van Productmilieu bekijken voor nog meer keurmerken of kijken op de website van de Rijksoverheid.nl.