Menig kantoor moet energie steken in pand

Heeft u een kantoor dat groter is dan 100m2? Zorg er dan voor dat uw pand op 1 januari 2023 minimaal energielabel C heeft. Hoe groen zijn de kantoorpanden in Nederland op dit moment? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakte onlangs een schatting van het aantal label-C-plichtige kantoren en hun energielabels.

18 februari 2020 | Door redactie

Nederland heeft ongeveer 96.000 kantoren, waarvan zo’n 62.000 moeten voldoen aan de label-C-verplichting. Uit recente cijfers blijkt dat 44% van alle kantoren een energielabel heeft. Hierbij voldoet 32% van de label-C-plichtige kantoren aan de eisen. De overige 12% van de kantoren die al wel een energielabel heeft, heeft label D, E, F of G. Voor hen is er dus nog werk aan de winkel. Voor 56% van de kantoren geldt dat zij nog helemaal geen label hebben. Ook zij moeten aan de bak.

Groen label

Ten opzichte van het totaal aantal kantoren hebben de label-C-plichtige kantoren relatief vaak al een label geregistreerd (44% versus 38%). Dit gold vooral voor de labels C of beter. Die werden het meest geregistreerd (32% versus 27%).
Sinds begin 2016 steeg het aandeel label-C-plichtige kantoren met een groen label elk jaar met gemiddeld 8 procentpunt. Begin 2016 waren er nog 5.000 groene labels. Inmiddels zijn er bijna 20.000. 

Energieneutrale gebouwde omgeving in 2050

Met een energielabel van A, B of C voldoet een kantoorpand aan de norm voor 2023. Kantoren met een label D t/m G kunnen soms zonder te verbouwen energielabel C halen. Zij moeten dan energiebesparende maatregelen doorvoeren, al dan niet ondersteund door een energieadviseur.  
Het is voor organisaties ook mogelijk om via RVO.nl subsidie aan te vragen voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Voorbeelden van dergelijke subsidies zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de MIA/Vamil.