Universele lader stap dichterbij, doel is nu 2026

12 mei 2022 | Door redactie

Het is al jaren een heet hangijzer: de komst van een universele lader voor veel verschillende soorten hardware. De introductie van de universele lader in de Europese Unie (EU) lijkt nu een stap dichterbij te komen.

Al ruim tien jaar geleden gingen binnen de EU de eerste geluiden op om één oplader op de markt te brengen die op veel verschillende apparaten zou passen. Allereerst met het oog op de duurzaamheid (artikel), aangezien er jaarlijks tonnen opladers op de afvalberg (tool) belanden. Daarnaast is het gunstig voor de portemonnee van organisaties en consumenten als niet ieder aangeschaft apparaat om een eigen oplader vraagt. De lobby van de hardware-industrie bleek echter sterk, want de introductie van de universele lader werd telkens vertraagd. Tot nu, want het Europees Parlement (EP) heeft gezegd klaar te zijn voor onderhandelingen met de EU-lidstaten. Het streven is de universele lader uiterlijk eind 2026 op de markt te brengen.

Smartphones, laptops, tablets, et cetera…

Een USB-uitgang van het type C moet de standaard worden om hardware aan het stroomnet te hangen. De lader moet daarmee te gebruiken zijn voor smartphones, laptops, tablets en digitale camera’s, maar ook voor draagbare speakers, koptelefoons en spelconsoles. Een uitzondering wordt gemaakt voor apparaten die te klein zijn voor USB-poort type C, zoals smartwatches en gezondheidstrackers. Daarnaast is het streven dat fabrikanten voortaan verplicht op hun verpakkingen zetten of een apparaat met of zonder oplader geleverd wordt. Het is dus allemaal nog niet zover, maar de universele lader staat weer op de agenda.

Bijlagen bij dit bericht