Vleesvrije maandag in de bedrijfskantine?

26 oktober 2015 | Door redactie

Stel uw organisatie maakt zich sterk voor het milieu of uw werkgever heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Is het dan een goed idee om in de bedrijfskantine een vleesvrije dag in te voeren? Green Office vindt van wel en roept organisaties op dit soort maatregelen in te voeren.

Grote bedrijven en organisaties in de publieke sector hebben een voortrekkersrol als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Green Office, een stafafdeling van universiteiten die zich buigt over projecten op het gebied van duurzaamheid, wil dat iedere maandag ‘Meat Free Monday’ wordt. Dat blijkt uit hun nieuwe campagne om mensen te stimuleren minder vlees te eten. Voor de campagne zijn ook cateringbedrijven benaderd. Zo is er in samenwerking met een landelijke bedrijfscateraar een groter aanbod van vegetarische gerechten gekomen in de kantines van de Universiteit.. Ook wordt daar elke dinsdag een veganistische maaltijd geserveerd. Maar ook andere universiteiten timmeren hiermee aan de weg; de Radboud Universiteit in Nijmegen is sinds mei iedere maandag vleesvrij.

Minder vlees eten goed voor milieu

Minder vlees eten is een eenvoudige manier om het milieu te ontlasten. Als uw werkgever duurzaamheid wil bevorderen (tool) en daar ook de medewerkers bij wil betrekken, kan het invoeren van een vleesvrije dag in de bedrijfskantine een goed idee zijn. Het kan ook nog eens voordeliger zijn, aangezien aan vleesproducten een ander prijskaartje hangt. Het is wel belangrijk om de medewerkers mee te krijgen, want het belang van duurzaamheid is iets wat iedereen moet uitdragen. Alleen dan wordt duurzaamheid meer dan een loze kreet of een abstracte term uit het jaarverslag.