Thema Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW)

Naar themapagina

Bescherm werknemers tegen vervuilde grond

22 februari 2013 | Door redactie

De Inspectie SZW heeft de toolbox ‘Gezond uit de grond’ gelanceerd. Dit instrument helpt u voorkomen dat uw werknemers met vervuilde grond in aanraking te komen. De toolbox bevat onder meer instructiekaarten waardoor werknemers ook zelf verontreiniging in de grond kunnen herkennen.

U bent verantwoordelijk voor een gezonde werkomgeving voor uw werknemers. Daarom is het belangrijk dat u voorkomt dat zij bij grondwerkzaamheden in aanraking komen met verontreinigde grond. Met de nieuwe toolbox ‘Gezond uit de grond’ van de Inspectie SZW kunt u onderzoeken of de grond waarmee uw werknemers werken, verontreinigd is. Ook kunnen werknemers zelf de risico’s beter inschatten, bijvoorbeeld door gebruik van de instructiekaarten in de toolbox.

Instructiekaarten voor praktisch advies

In de toolbox vindt u een checklist voor de werkplek, een instructiefilm en instructiekaarten. De instructiekaarten geven uw werknemers praktische handvatten om verontreiniging in de grond te herkennen. Daarnaast bevatten de kaarten richtlijnen over beschermende kleding en hygiëne. De Inspectie SZW verspreidt de toolbox aan 380 bedrijven in de branche. Mocht u de toolbox niet ontvangen, dan kunt u de informatie zelf downloaden via de website van de Inspectie.

Voorkomen is beter dan genezen

Als er grondwerkzaamheden plaatsvinden, heeft die grond vaak een eerdere bestemming gehad. De grond kan daarom sporen bevatten van asbest, zware metalen of vluchtige oplosmiddelen. Als dat zo is, moet u elk contact tussen uw werknemers en de vervuilde grond voorkomen, bijvoorbeeld door hen beschermende kleding aan te bieden.