Thema Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW)

Naar themapagina

Brave bedrijven krijgen ‘inspectievakantie’

29 september 2011 | Door redactie

Vanaf 2012 heeft uw organisatie bij controles van de arbeidsomstandigheden niet meer te maken met de Arbeidsinspectie, maar met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Ook is het de bedoeling dat als uw bedrijf de regels uit de Arbowet altijd netjes naleeft, het dan niet wordt lastiggevallen met allerlei controles. De nieuwe inspectie moet zich vooral richten op de bedrijven die regelmatig in de fout gaan.

Volgend jaar gaan de Arbeidsinspectie (AI), de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) gezamenlijk op in de Inspectie SZW. Dit heeft minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs bekendgemaakt. Door de samenvoeging hoopt minister Kamp het toezicht van de inspectiediensten effectiever te maken. De Inspectie SZW gaat zich onder meer richten op:

  • bevorderen van de naleving van SZW-wetgeving door bedrijven;
  • strafrechtelijke opsporing – onder aansturing van het Openbaar Ministerie – van uitbuiting van arbeidskrachten, mensensmokkel en grootschalige fraude in de sociale zekerheid;

Inspectie bij overtredingen

De Arbeidsinspectie ziet erop toe dat organisaties de arboregels naleven. Om dit te controleren gaat zij bij bedrijven langs; dat gebeurt zowel aangekondigd als onaangekondigd. De nieuwe Inspectie SZW gaat zich vooral richten op organisaties die regelmatig de regels overtreden. Deze organisaties moeten eerder worden opgespoord en zwaardere sancties krijgen. Wie zich wel netjes aan de regels houdt, krijgt een zogenoemde ‘inspectievakantie’. De inspectie komt dan in principe twee jaar lang niet meer op bezoek.