Thema Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW)

Naar themapagina

Inspectie SZW: let op hoge en middenrisico’s

21 november 2012 | Door redactie

Het jaarplan 2013 van de Inspectie SZW is onlangs gepubliceerd. Hierin staat onder andere op welke punten de inspectie volgend jaar extra streng zal controleren. Op arbogebied gaan de inspecteurs vooral goed letten op overtredingen op het gebied van risico’s zoals asbest of valgevaar.

Om de controlepunten vast te stellen, heeft de Inspectie SZW een grote risicoanalyse uitgevoerd. De Inspectie SZW heeft de risico’s voor werknemers ingedeeld in drie categorieën: hoog, midden en laag. In 2013 en 2014 gaan de inspecteurs zich concentreren op de hoge en middenrisico’s.

Hogere boetes bij overtreding arbeidswet

Dit betekent echter niet dat de inspectie u niet corrigeert of beboet als zij lage risico’s – zoals schadelijk geluid en beeldschermwerk – tegenkomt binnen uw organisatie. De inspectie zal er alleen minder gericht op controleren. Wilt u weten wat de Inspectie SZW in 2013 specifiek voor uw branche of sector in petto heeft, bekijk dan het jaarplan 2013 (pdf).
Door de Wet Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW krijgt de Inspectie meer mogelijkheden. Zo gaan de boetes per 1 januari 2013 flink omhoog en kan de inspectie organisaties die in overtreding zijn, stilleggen voor een periode van maximaal drie maanden. U kon hierover al eerder lezen in het bericht ‘Bij overtreding arbeidswet volgt stillegging’.

Hoge en middenrisico's Inspectie SZW 2013