Inspectie SZW past zelfinspectietools aan

17 september 2020 | Door redactie

Inspectie SZW had al langere tijd zogenoemde ‘zelfinspectietools’ op de website staan die organisaties kunnen raadplegen als ze willen weten of de arbeidsomstandigheden aan de wet voldoen. Deze zijn nu aangepast en ook raadpleegbaar op tablet en telefoon, meldt ISZW.

Nog niet alle organisaties in Nederland hebben alle wettelijke eisen voor goede arbeidsomstandigheden geïmplementeerd (tool). Een belangrijke reden hiervoor is het ontbreken van kennis. Daarom heeft Inspectie SZW al een tijdje zelfinspectietools op de website staan. Deze tools bestrijken vier gebieden:

Iedere tool bestaat uit thematische vragen. Door deze te beantwoorden, kan de invuller zien op welke punten de organisatie nog verbeteringen moet doorvoeren. De tools zijn geactualiseerd en nu ook aangepast voor gebruik op smartphone en tablet, meldt ISZW.  

Invullen anoniem

Door de modernisering hoopt ISZW het gebruik van de tools aantrekkelijker te maken. Werkgevers die met de zelfinspectietools aan de slag gaan, blijken eerder dingen te willen aanpassen als hun organisatie nog niet aan de wet voldoet. Inspectie SZW benadrukt dat het invullen anoniem gebeurt en dat zij niet bij de resultaten kan.