Inspectie SZW treft chauffeurs aan die in cabine ‘wonen’

24 september 2020 | Door redactie

Inspectie SZW heeft bij een controle 8 vrachtwagenchauffeurs aangetroffen die twee maanden achter elkaar in hun cabine ‘wonen’ op een parkeerplaats zonder toiletten en stromend water. Zij gaat nu een vervolgonderzoek doen naar de overige arbeidsomstandigheden.

Bij een gezamenlijke actie liepen de inspecteurs van Inspectie SZW en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tegen een grove misstand aan. Op een parkeerplaats in Geleen stonden 8 vrachtwagenchauffeurs die noodgedwongen gedurende hun dienst van twee maanden in hun cabine wonen. Aangezien de parkeerplaats noch toiletten noch stromend water heeft, moesten de chauffeurs zich behelpen met de bosjes en met van thuis meegebracht water. Ook stroom behoort niet tot de voorzieningen op de parkeerplaats. De chauffeurs zijn in dienst van een Litouws transportbedrijf dat in opdracht van Nederlandse klanten rijdt.    

Waarschijnlijk ook onderbetaling

De chauffeurs ontvangen € 65 per dag, ongeacht hoeveel ze werken. De inspecties duiken er daarom nog wat dieper in. Het vermoeden bestaat dat er naast de miserabele omstandigheden niet alleen sprake is van onderbetaling, maar ook dat de chauffeurs geen vakantiebijslag en onkostenvergoeding ontvangen. Bovendien zijn waarschijnlijk de rij- en rusttijden (tool) overtreden. Als inderdaad bewezen is dat die overtredingen hebben plaatsgevonden, kan Inspectie SZW het transportbedrijf een boete opleggen. Ook zouden de chauffeurs dan financieel gecompenseerd moeten worden door hun werkgever. Beide inspecties zijn bezig met een controle naar misstanden in de grensstreken van Nederland en België. 

Bijlagen bij dit bericht