Inspectie SZW gaat in 2019 extra medewerkers werven. Hiermee versterkt de Inspectie SZW het toezicht op gezond, veilig en eerlijk werk. Dit schrijft de inspectie in het Jaarplan 2019. De inspectie krijgt structureel € 50 miljoen per jaar extra voor controle en handhaving.
De thema’s waarop Inspectie SZW (tools) zich in 2019 richt, zijn bevordering van eerlijk werk en vermindering van arbeidsrisico’s. Werk moet eerlijker worden door arbeidsuitbuiting en onderbetaling aan te pakken. De arbeidsrisico’s die Inspectie SZW volgens het Jaarplan 2019 wil verminderen, zijn uitbuiting, arbeids(markt)discriminatie, blootstelling aan gevaarlijke stoffen en asbest. Voor de programma’s in 2019 wil Inspectie SZW zoveel mogelijk samenwerken met organisaties zoals de politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst. Ook wil Inspectie SZW werkgevers meer aanzetten tot het naleven van wet- en regelgeving, zodat zij zich meer bewust worden van het belang van gezondheid en veiligheid op het werk.
Ruim de helft van de budgetuitbreiding (59%) gaat naar het thema eerlijk werk. Inspectie SZW richt zich hierbij op waargenomen negatieve trends bij het inhuren van meer buitenlandse werknemers, zoals het risico van illegale tewerkstelling. Illegale werknemers aanvaarden gemakkelijker onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden. Soms is zelfs sprake van arbeidsuitbuiting, als de buitenlandse werknemers te lange dagen maken tegen veel te lage uurlonen. Werkgevers zijn verplicht ten minste het wettelijk minimumloon en wettelijke vakantiebijslag te betalen.
Inspectie SZW neemt ook in 2019 weer bepaalde sectoren extra onder de loep. Zo zijn er speciale programma’s voor onder meer de sectoren Bouw en infra, Horeca en detailhandel, Schoonmaak, Transport en logistiek en de Zorg. In deze sectoren spelen vaak meerdere arbeidsrisico’s. Met themaprogramma’s worden specifieke arbeidsrisico’s aangepakt. Onder meer arbeids(markt)discriminatie en psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Arbeidsdiscriminatie gaat over discriminatie bij werving en selectie, maar ook over ongewenste omgangsvormen op de werkvloer.