Minimumloon moet stukloon helemaal vervangen

15 oktober 2015 | Door redactie

Als het aan Inspectie SZW ligt, mogen werknemers straks geen stukloon meer ontvangen. Het stukloon maakt het namelijk erg lastig om te controleren of werknemers wel minimaal het minimumloon verdienen. Minister Asscher neemt het advies van Inspectie SZW mee in zijn onderzoek tegen schijnconstructies.

De stukloonconstructie is in sommige gevallen zo ingewikkeld dat moeilijk te controleren is of een werknemer voldoende betaald krijgt. Uit controle van de Inspectie SZW blijken vooral pakketbezorgers flink minder betaald te krijgen dan het bruto minimum(jeugd)loon (tool). Veel pakketbezorgers krijgen uitbetaald per pakket in plaats van per uur wat in veel gevallen leidt tot onderbetaling.

Inspectie SZW wil stukloon afschaffen

Om onderbetaling tegen te gaan, adviseert de Inspectie SZW minister Asscher om het stukloon af te schaffen en te vervangen door uurloon. Zo is het makkelijker te controleren of werknemers voldoende betaald krijgen. Het onderzoek dat minister Asscher uitvoert is onderdeel van de aanpak van schijnconstructies

Organisatie krijgt boete voor onderbetaling

Overigens moet de werkgever ook bij de uitbetaling van het salaris per uur oppassen dat hij de werknemers niet onderbetaalt. De afronding van het minimumloon kan namelijk leiden tot onderbetaling. Is er sprake van onderbetaling, dan riskeert de organisatie een boete van Inspectie SZW. Die boete kan oplopen tot € 10.000 per onderbetaalde werknemer bij betaling onder het minimumloon en nog eens € 2.000 voor elke werknemer die onvoldoende vakantiebijslag krijgt. Uw OR heeft een controlerende rol bij de naleving van de wet. Inventariseer dus af en toe of uw achterban in ieder geval het minimumloon ontvangt.

Bijlagen bij dit bericht