Thema Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW)

Naar themapagina

Opleidingen voor heftrucks liggen onder vuur

27 juni 2013 | Door redactie

Onlangs zijn er Kamervragen gesteld over de kwaliteit van heftruckopleidingen. Die zouden namelijk te wensen overlaten. De kritiek komt er in het kort op neer dat sommige opleidingen voornamelijk uit theorie bestaan en dat de deelnemers oefenen op andere heftrucks dan die ze op de werkvloer gebruiken. Ook zouden ernstige fouten tijdens examens door de vingers worden gezien.

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat er jaarlijks 1.600 mensen naar het ziekenhuis moeten en vijf mensen overlijden als gevolg van ongelukken met heftrucks op de werkvloer. In Nederland werken honderdduizenden mensen met heftrucks. Vaak gaat het om een aanrijding met een collega of het kantelen van de heftruck.

Werkgever moet wijzen op risico’s van heftrucks

Er zijn veel verschillende opleidingen voor heftruckchauffeurs, met uiteenlopende criteria en certificaten, maar dit systeem is niet gestandaardiseerd. De eisen waaraan heftruckchauffeurs moeten voldoen, verschillen per opleiding. Ook kan het voorkomen dat iemand een certificaat heeft gehaald voor een gewone vorkheftruck maar daarmee ook veel grotere (20- of 40-tons) heftrucks mag bedienen.
Werkgevers moeten heftruckchauffeurs zo opleiden dat ze veilig met een heftruck kunnen werken. Ook moeten werkgevers het personeel goed voorlichten over de veiligheids- en gezondheidsrisico’s en maatregelen nemen om de kans op ongelukken tot een minimum te beperken.

Handleiding opleiding voor heftrucks kiezen

De ondernemersvereniging voor vervoer en logistiek EVO en de sectororganisatie Gezond Transport hebben een checklist met kwaliteitscriteria gemaakt. Via deze handleiding ‘Hoe selecteer ik een opleiding voor heftrucks?' (pdf) kunt u de juiste opleiding kiezen voor heftruckchauffeurs. EVO werkt ook aan een systeem dat meer inzicht moet bieden in de opleidingen die aan de kwaliteitscriteria voldoen.