Vermijd ongecertificeerde uitzendbureaus

13 september 2013 | Door redactie

Werkt u samen met uitzendbureaus, controleer de certificaten dan goed. Sommige malafide uitzendbureaus werken met valse certificaten. Dat blijkt uit controle van de Inspectie SZW. Door te controleren of het uitzendbureau waarmee u samenwerkt daadwerkelijk is ingeschreven bij de Stichting Normering Arbeid (SNA) kunt u zich een hoop ellende besparen.

Uit onderzoeken van het Interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus (AMU) blijkt dat sommige malafide uitzendbureaus gebruikmaken van valse certificaten. Het lijkt dan alsof het uitzendbureau is ingeschreven bij de Stichting Normering Arbeid (SNA) maar in feite zijn de certificaten niets meer of minder dan creatief knip- en plakwerk.
Het voordeel van samenwerken met een gecertificeerd uitzendbureau is echter dat uw organisatie niet opdraait voor de schade als het uitzendbureau geen of te weinig belastingen en premies afdraagt. Controleer daarom altijd goed of het uitzendbureau waarmee u samenwerkt daadwerkelijk is ingeschreven bij SNA.

Een uitzendbureau controleren

Op de site van SNA kunt u eenvoudig controleren of een uitzendbureau écht over een certificaat beschikt. Waarschuw de SNA als een uitzendbureau ten onrechte het certificaat voert. De SNA doet hier vervolgens aangifte van bij het Interventieteam AMU. U bent overigens volgens de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) verplicht om vooraf te controleren of het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven. Is dat niet het geval en gaat u toch met het uitzendbureau in zee, dan riskeert u een boete van € 12.000 per medewerker. Hanteert een uitzendbureau opvallend lage tarieven, wees dan op uw hoede. Het kan betekenen dat u te maken heeft met een malafide bureau.