Adobe leest over uw schouder mee

Dat sommige bedrijven het niet zo nauw nemen met de privacy van gebruikers van hun producten, had u inmiddels als begrepen. Maar ook daar zijn gradaties in. Vorige week werd duidelijk dat Adobe het wel heel bont maakt. Ook al is het een vervelende klus, meer dan ooit loont het om de gebruiksvoorwaarden vooraf te lezen.

13 oktober 2014 | Door redactie

Adobe Digital Editions lijkt een handig programma om een e-book-collectie te beheren. Maar het blijkt een wolf in schaapskleren, ontdekte de website Digital Reader. Adobe houdt via het programma uw volledige leesgedrag bij. Om te beginnen zijn dat de metadata en een overzicht van alle e-books op uw eReader. Verder wordt iedere keer dat u een boek opent daarover informatie verstuurd, inclusief de pagina’s die u leest en in welke volgorde. Deze gegevens worden onversleuteld doorgestuurd naar de servers van Adobe.  

Lees de gebruiksvoorwaarden maar

Het bedrijf stelt zelf in een reactie dat dit is om na te kunnen gaan of DRM – de beveiliging die op sommige eBooks zit – te kunnen controleren. Waarom ook de boeken worden gecontroleerd die DRM-vrij zijn, wordt daarbij niet duidelijk. Ook stelt Adobe dat deze aanpak beschreven staat in de gebruiksvoorwaarden onder de noemer ‘licentievalidatie’. Daarbij wordt volgens Adobe zelf verzameld:

  • gebruikers-ID;
  • apparaat-ID;
  • het IP-adres van het apparaat;
  • de sleutel van de app die een DRM-bestand mag openen;
  • de tijd die is besteed aan lezen in het boek;
  • het percentage van het boek dat gelezen is.

Adobe zegt de laatste twee items nodig te hebben omdat sommige uitgevers die informatie laten meewegen in de prijs van het e-Book. Door alle commotie heeft Adobe wel een update uitgebracht. In bijgaande afbeelding ziet u een voorbeeld van de onversleutelde gegevens, oorspronkelijk gepubliceerd op de website Ars Technica.

datacapture-de