Adverteerders bezorgen apps aan huis

Koopt u op dit moment een smartphone, dan krijgt u meestal de nodige voorgeïnstalleerde apps meegeleverd. Die zijn niet te verwijderen, of komen gewoon weer terug op het toestel na een systeemupdate. In de Verenigde Staten wordt nu geëxperimenteerd met dergelijke ongewenste apps die nog na aankoop geïnstalleerd kunnen worden op uw smartphone.

1 december 2014 | Door redactie

In de Verenigde Staten krijgen adverteerders de beschikking over het product Ignite. Hiermee kunnen zij apps naar Android-smartphones sturen als mensen hun toestel al aangeschaft hebben. Zij vinden dit efficiënter, omdat ze daarmee de hele testfase van het geschikt maken van de app voor het besturingssysteem kunnen omzeilen. Ook weten ze dan zeker dat ze dan een recente versie met actuele aanbiedingen naar het toestel van de gebruiker kunnen sturen. Verizon is een provider die op dit moment met de nieuwe dienst Ignite experimenteert.

Kale versie van Android is immuun

Het spreekt voor zich dat de gebruiker van een smartphone hier niet echt op zit te wachten. In Nederland is het nog niet zo ver. De Nederlandse wetgeving die uitgaat van opt-in zal er in deze vorm waarschijnlijk een stokje voor steken. De enige toestellen die hier echter al vanuit de doos tegen gevrijwaard zijn, zijn de exemplaren die beschikken over een kale versie van het besturingssysteem Android. In Nederland zijn dit Google Nexus-modellen, Google Play-modellen (diverse Motorola-toestellen en de HTC One m8) en Wolfgang.  Ook ‘geroote’ toestellen zijn immuun.