Alle apparaten achter de firewall!

16 augustus 2016 | Door redactie

Naarmate er meer apparaten op kantoor komen die met internet zijn verbonden zonder tussenkomst van menselijk handelen, wordt het belangrijker dat iemand daar overzicht over houdt. Als zij een eigen leven mogen leiden, wordt het veiligheidsrisico daardoor onnodig groot.

De meeste moderne apparaten zijn met internet verbonden. Ze kunnen ook onderling communiceren zonder tussenkomst van de mens, via het zogenoemde Internet of Things (IoT). Daardoor is de printer of het kopieerapparaat via internet bereikbaar. Maar dat geldt net zo goed voor sommige slimme lampen, of systemen voor videovergaderen (tool). Het is een goed idee om die systemen eens in kaart te brengen.

Afscherming belangrijk

Dan heeft de organisatie een overzicht welke apparaten allemaal gebruikmaken van internetcommunicatie. Al deze apparaten horen afgeschermd te worden door de firewall van de organisatie. Als dit vergeten wordt, zijn dit de kanalen waar een hacker door naar binnen kan komen.

Fabriekswachtwoorden aanpassen

Daarnaast is er nog de klus om te controleren of de wachtwoorden die in de fabriek zijn ingesteld, wel allemaal zijn aangepast. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, bijvoorbeeld bij het in gebruik nemen van een nieuwe telefooncentrale (tool). Standaardwachtwoorden zijn vaak makkelijk te raden. Door al die apparaten te voorzien van een uniek wachtwoord, wordt de organisatie weer iets veiliger.