AOW’er in dienst nemen wordt makkelijker

10 november 2014 | Door redactie

Het wordt voor uw bv straks eenvoudiger om werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt aan te nemen. Zo wordt de loondoorbetalingsplicht bij ziekte verkort van twee jaar naar zes weken. Ook hoeft u het verzoek van een AOW’er om werkuren uit te breiden niet te honoreren.

Het kabinet heeft onlangs ingestemd met een pakket maatregelen om het werken na de AOW-gerechtigde leeftijd aantrekkelijker te maken voor AOW’ers zelf, zij krijgen namelijk recht op minimumloon. Maar het wordt ook voor uw bv een stuk minder risicovol om een AOW’er in dienst te nemen. Door de loondoorbetalingsplicht bij ziekte te verkorten naar zes weken, hoopt het kabinet dat u minder huiverig zult zijn om een AOW’er aan te nemen. De maatregelen moeten ingaan per 1 januari 2016.

Meer uren niet noodzakelijk door AOW

U was sinds 1 april 2014 al verplicht om AOW’ers bij een reorganisatie als eerste in aanmerking te laten komen voor ontslag. Ook is uw bv straks niet meer verplicht om in te gaan op een verzoek van een AOW’er om meer uren te werken. Deze werknemer ontvangt tenslotte ook AOW en is daarom – in tegenstelling tot zijn collega’s – niet volledig afhankelijk van zijn loon.

Per 1 juli 2015 AOW’ers eenvoudiger te ontslaan

In de Wet Werk en Zekerheid staat al dat u per 1 juli 2015 het contract bij het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter kunt opzeggen en dat u dan geen transitievergoeding hoeft te betalen. Dit geldt ook als er geen pensioenontslagbeding in de cao of arbeidsovereenkomst staat. Neemt u een AOW’er daarna in vaste dienst, dan gelden wél weer de gewone ontslagregels.