App stelt u op de hoogte van nieuwe NEN-norm

Voor uw arbobeleid kunt u gebruikmaken van NEN-normen. Als u altijd direct op de hoogte wilt zijn van de nieuwe NEN-normen op het gebied van arbeid en veiligheid, is het tijd om de Nieuwe Normen-app van het NEN op uw mobiele telefoon te installeren.

13 maart 2014 | Door redactie

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) legt veel normen op het gebied van het arbobeleid vast. Denk bijvoorbeeld aan de normen op het gebied van brandveiligheid of de inrichting van werkplekken. Als arboprofessional komt u waarschijnlijk regelmatig met de normen van het NEN in aanraking.

Gratis abonnement op nieuwe NEN-normen

Wilt u het direct weten als er een nieuwe NEN-norm wordt uitgebracht in uw vakgebied? Dan kunt u de applicatie (app) voor uw mobiele telefoon van het NEN te downloaden. Deze Nieuwe Normen-app is beschikbaar voor zowel Android- als iOs-toestellen. U kunt de NEN-normen zien van een aantal verschillende vakgebieden. Binnen één vakgebied krijgt u de normen te zien die het meest recent zijn uitgebracht. Abonneert u zich via de app op het vakgebied ‘Arbeid & Veiligheid’, dan krijgt u automatisch een melding als er een nieuwe norm is verschenen.

U moet betalen voor NEN-normen

NEN-normen zijn vrijblijvende richtlijnen, waarvoor u moet betalen om ze in te kunnen zien. De prijs kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Omdat de wet wel eens verwijst naar bepaalde NEN-normen, was er lange tijd discussie over de vraag of de normen wel geld mochten kosten. In het bericht ‘U moet blijven betalen voor NEN-normen’ kon u lezen dat dit wel het geval is. De Hoge Raad oordeelde dat de NEN-normen slechts handige richtlijnen zijn en geen algemeen verbindende voorschriften. U mag de Arbowet dus ook via andere wegen naleven.