Apps die batterijduur verlengen linke soep

Het downloaden van apps begint steeds meer op een mijnenveld te lijken. U hoeft maar één verkeerde te installeren, en het leed is al geschied. Of de app die u op het oog heeft nu kwaadwillend is of niet, blijft een gok. Apps die beloven uw batterijduur te verlengen kunt u sowieso voorlopig beter mijden. Het gaat dan vooral om de Battery Doctor en de Battery Upgrade.

18 oktober 2011 | Door redactie

De accu van uw smartphone gaat niet bepaald lang mee. Het kan dus best zijn dat u een app heeft gedownload om de batterij langer mee te laten gaan. Heeft u de app Battery Doctor of Battery Upgrade op uw smartphone geïnstalleerd, verwijder deze dan meteen. Die apps verlengen de batterijduur niet, en kunnen u ook nog eens een flinke rekening opleveren. Na de installatie kan de app namelijk uit zichzelf sms-berichten versturen en bellen naar dure telefoonnummers.

App wordt verspreid via advertentie

En daar houdt het niet op: uw persoonlijke gegevens komen ook in gevaar. De apps verzamelen onder andere uw adresboek, telefoonnummer, e-mailadres en IMEI-nummer. Met die gegevens zouden de cybercriminelen achter de app uw telefoongesprekken en uw sms-berichten zonder pardon kunnen onderscheppen. De apps worden aangeboden via advertenties. Klik dus niet zomaar op advertenties die u een app aanbieden om uw batterij langer mee te laten gaan.