Apps sturen privégegevens naar bedrijven

Smartphones zijn nog net niet onmisbaar in het dagelijks leven, maar veel mensen hebben er wel één. Vooral het gebruik van applicaties kunnen het zakelijke leven een stuk prettiger maken. Maar wat u waarschijnlijk niet weet is dat veel applicaties uw gegevens naar bedrijven sturen.

24 december 2010 | Door redactie

Veel applicaties voor de iPhone en smartphones die het Android-besturingssysteem gebruiken, verzenden privégegevens naar bedrijven. Dit gebeurt zonder uw toestemming. Zo sturen apps bijvoorbeeld de unieke identiteitscode van uw smartphone naar bedrijven zonder dat u hiervan op de hoogte bent. Dit bleek uit onderzoek van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Ook uw locatie is bekend

In veel gevallen stuurde de applicatie niet alleen de unieke code van uw smartphone naar bedrijven, maar ook de locatie van de telefoon. Een klein aantal applicaties verzendt zelfs gegevens als uw leeftijd en geslacht. Deze gegevens moet u overigens vaak zelf invoeren voordat u een applicatie kunt gebruiken. Met name gratis applicaties sturen gegevens door naar bedrijven.