Bellen en autorijden gaan niet goed samen

Telefoneren tijdens het autorijden mag, mits u dat handsfree doet. Eigenlijk is dat raar, want ook bellen terwijl u netjes uw handen aan het stuur houdt, leidt af van wat u eigenlijk moet doen: autorijden! Dat blijkt uit een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Telefoongesprekken leiden af en zijn oorzaak van verkeersongelukken.

7 mei 2012 | Door redactie

Wie belt tijdens het autorijden en daarbij een telefoon vasthoudt, riskeert een boete. Het vergroot namelijk de kans op een ongeluk. Maar ook handsfree bellen is gevaarlijk; het is het gesprek dat ervoor zorgt dat de bestuurder wordt afgeleid en niet zozeer de mobiele telefoon. Dat is de conclusie uit een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Afleiding van de bestuurder speelt in 5% tot 25% van de auto-ongelukken een rol. Bij vrachtwagens komt dit nog veel vaker voor: daar is bij 70% van de ongelukken sprake van afleiding.  

Handsfree bellen vergroot risico

Niet alleen telefoneren vormt een risico. Ook het praten met een medepassagier, het gebruik van navigatiesystemen, muziek luisteren en eten en drinken veroorzaken afleiding. Daardoor heeft u minder controle over het voertuig, reageert u trager op veranderingen in de omgeving en maakt u meer fouten. Er zijn geen aanwijzingen dat er een verbod komt op bellen tijdens het rijden. Uw manager kan natuurlijk wel waarschuwen voor het risico van bellen onder het rijden en wijzen op de Auto Reply App van Veilig Verkeer Nederland. Die voorkomt dat de telefoon overgaat tijdens het rijden. De beller ontvangt een sms waarin staat dat het gesprek niet kan worden beantwoord omdat de bestuurder aan het rijden is.